Mait Agu preemia pälvisid Elo Unt ja Aneta Varts

Kultuuritoimetus
Copy
Aneta Varts ja Elo Unt
Aneta Varts ja Elo Unt Foto: TLÜ Balti filmi, meedia ja kunstide instituut

1. oktoobril toimus Balti filmi, meedia ja kunstide instituudis koreograafi ja professionaalse tantsualase kõrghariduse alusepanija Mait Agu juubeliaastale pühendatud lõpusündmus. Selgusid tänavused Mait Agu nimelise tantsupreemia pälvijad, kelleks on koreograaf ja tantsuõpetaja Elo Unt ning Tallinna Ülikooli BFMi koreograafia magistrant Aneta Varts.

Elo Unt on lõpetanud koreograafia eriala 2002. aastal ning seejärel olnud pikaaegne Eesti tantsuagentuuri koreograaf ja tantsuõpetaja ning assisteerinud mitmete eesti muusikalide koreograafe. 2002–2015 oli Unt Eesti tantsuagentuuri kunstiline juht ja tantsuõpetaja. Vahemikus 2016–2021 oli ta TLÜ BFMi tantsukunsti lektor. Elo õpetas eesti rahvatantsu põhiliikumisi ja erinevate ajastute autoritantsu, samuti omaenda loodud repertuaari. Aastast 2015 on Elo Unt Tallinna Ülikooli rahvatantsuansambli Soveldaja kunstiline juht. 2021. aastal pälvis laureaat rahvakultuuri kategoorias aastapreemia Tallinna Ülikooli rahvatantsuansambli Soveldaja juhendamise eest kui loominguline ning pühendunud rahvatantsu edendaja. 2017. aastal oli Elo I Tallinna tantsupeo kunstiline juht-pealavastaja. Lisaks on ta osalenud mitme üld- ja noorte tantsupeo ning teiste suurejooneliste lavastuste väljatoomisel meeskonnaliikme, liigijuhi ning assistendina. Tema looming on pälvinud tunnustust mitmel korral. Elo eestvedamisel loodi 1. oktoobril 2021. aastal Tallinna Ülikooli Vita hoone fuajees Mait Agu elu ja loomingule keskenduv näitus, mis teostus koostöös Tallinna Ülikooli rahvatantsuansambel Soveldajaga ning just Elo idee oli nimetada TLÜ Vita maja black box Mait Agu saaliks.

Aneta Varts lõpetas koreograafia bakalaureuse õppekava 2019. aastal. Kaks aastat hiljem jätkas ta õpinguid koreograafia õppekava magistrantuuris. Tema puhul käib koreograafia magistriõpingutega käsikäes pidev tantsukunstile enda lähenemise ja vaatenurga leidmine ja kujundamine. Lisaks töötab laureaat Rocca al Mare koolis kultuurikorraldaja, tantsuõpetaja ja klassijuhatajana. Oma loomingulises töös saab Varts inspiratsiooni muusikast ja rütmimaailmast. Tema teadlik tantsurõõm sai alguse flamenko rütmide saatel juba 7-aastaselt. Lisaks on Aneta Varts legendaarse punkbändi Propeller trummar. Liikumine ja trummimäng on teda läbi elu saatvad märksõnad. Õppetöös küündib ta sageli kõrgemale ja kaugemale, kui seda nõuab õppetöö formaat ja oodatud tulemus. Oma kursusekaaslaste silmis on tegemist konkreetse, abivalmis ja lahendusele orienteeritud inimesega. Aneta Varts on pälvinud Mait Agu nimelise stipendiumi ka 2018. aastal koos oma terve kursusega.

Preemia anti välja 24. korda. See loodi eesmärgiga toetada andekaid tudengeid ning tantsuloojaid. Preemia antakse üliõpilasele, vilistlasele või loomingulisele kollektiivile, kes on silma paistnud loomingulise või teoreetilise tööga, olnud edukas ja aktiivne õppetöös ning võtnud osa erinevatest tantsualastest projektidest. Preemia väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapitali rahvakunsti sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles