Tantsulavastus kutsub kohtuma tundmatuga meis endis

Kultuuritoimetus
Copy
Tantsija ja koreograaf Külli Roosna
Tantsija ja koreograaf Külli Roosna Foto: Sõltumatu Tantsu Lava

14. oktoobril esietendub Sõltumatu Tantsu Laval Külli Roosna ja Kenneth Flaki tantsulavastus «Singulaarsus», mis läheneb reaalsusele läbi kehalisuse. «Singulaarsus» on soololavastus Eesti ühele staažikaimale nüüdistantsijale ja koreograafile Külli Roosnale, keda toetavad heli, valguse ja videoga tema loomekaaslane, Norra kunstnik Kenneth Flak, ja Taani helilooja Mads Kjeldgaard.

Roosna ja Flaki tunnustatud loometegevus on siinsel tantsuväljal tuntud juba aastaid, nende viimane lavastus «Two Body Orchestra» («Kahe keha orkester») on tuuritanud nii kohalikel kui välismaistel lavadel ja festivalidel.

Roosna sõnul oli lavastuse ideeliseks lähtepunktiks inimeste sisemaailma ja isiklike kogemuste ainulaadsus ning ligipääsmatus. «Iga inimene mõtestab maailma erinevalt. Me tajume selle ainulaadsuse jõudu ja mõju, kuid see on teatud mõttes «must auk» ja me ei tea kunagi lõpuni, mida teine inimene tunneb, tajub ja kogeb.»

«Singulaarsusega» jätkavad Roosna ja Flak interaktiivsete lavastuse-ökosüsteemide loomist. Kui «Two Body Orchestra» oli hübriidne kontsert-tantsulavastus, kus kehade liikumine tekitas etenduse ümber helimaastiku, siis «Singulaarsus» astub sammu võrra edasi. Lavastuses loob tantsija liikumine lisaks helile ka valguse- ja videokujunduse.

Publik saab jälgida «Singulaarsuses» tantsija sisemaailma lahtirullumist ning kuidas see mõjutab välismaailma tema ümber. Kasvab pinge teadmatu ja tuttavliku vahel. Vaataja kutsutakse seega kohtumisele tundmatuga meis endis, teadmata, mis jääb alles, kui ulatame end iseendale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles