Oscari-võitja Kevin Spacey mõisteti õigeks ühes seksuaalse väärkohtlemise juhtumis

Kultuuritoimetus
Copy
FILE - In this June 3, 2019 file photo, actor Kevin Spacey attends a pretrial hearing at district court in Nantucket, Mass. The Oscar-winning actor is accused of groping the teenage son of a former Boston TV anchor in 2016 in the crowded bar at the Club Car in Nantucket. An attorney for the man who has accused Spacey says, Wednesday, June 19, 2019, that the man cannot find a cellphone he has been ordered to turn over to the defense. Spacey's lawyers want to try to recover text messages they say would help the actor's case. (AP Photo/Steven Senne)
FILE - In this June 3, 2019 file photo, actor Kevin Spacey attends a pretrial hearing at district court in Nantucket, Mass. The Oscar-winning actor is accused of groping the teenage son of a former Boston TV anchor in 2016 in the crowded bar at the Club Car in Nantucket. An attorney for the man who has accused Spacey says, Wednesday, June 19, 2019, that the man cannot find a cellphone he has been ordered to turn over to the defense. Spacey's lawyers want to try to recover text messages they say would help the actor's case. (AP Photo/Steven Senne) Foto: Steven Senne/AP

Näitleja Kevin Spacey mõisteti neljapäeval mitte vastutavaks seksuaalse kuritarvitamise kohtuprotsessis, mille algatas näitleja Anthony Rapp. Vandekohus leidis, et Oscari võitnud näitleja ei ole vastutav filmide «Rent» ja «Star Trek: Discovery» staari Anthony Rappi seksuaalse väärkohtlemise eest.

50-aastane Rapp ja 63-aastane Spacey andsid kumbki mitu päeva tunnistusi kolmenädalasel kohtuprotsessil, kus Kevin Spaceyt süüdistati Rappi seksuaalses ahvatlemises ja vägistamiskatses 1986. aastal, kui Rapp oli vaid 14-aastane. Mõlemad näitlejad olid sel ajal Broadway näitlejad.

«Oleme vandekohtunikele väga tänulikud, et nad valesüüdistused läbi nägid,» ütles Spacey advokaat Jennifer Keller pärast kohtuotsust.

«Järgmine samm on tõestada, et härra Spacey on süütu kõiges, milles teda on süüdistatud. Et ühelgi süüdistusel ei ole tõepõhja all,» lisas ta, viidates teistele näitleja vastu esitatud seksuaalse väärkäitumise kohta esitatud väidetele, sealhulgas kriminaalasjadele Inglismaal.

Süüdistused said alguse, kui Spacey kaebas kohtusse massaažiterapeut, kes väitis, et näitleja oli sundinud teda 2016. aastal kodusessioonil kaks korda näitleja suguelundeid puudutama. Kohtuasi hõlmas vägivallatsemist, kallaletungi, valevangistamist ja tahtlikku emotsionaalse stressi tekitamist, ent kohtuasi tühistati, kui süüdistaja 2019. aasta septembris suri ning tema sugulastel polnud soovi kohtuasjaga edasi minna.

Pärast seda, kui näitleja Anthony Rapp tuli välja süüdistustega, et Spacey oli teda seksuaalselt rünnanud, tulid meediaväljaande The Cut andmetel samalaadsete väidetega välja veel rohkem kui tosin inimest.

Anthony Rapp
Anthony Rapp Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scapix

Ka näitleja Harry Dreyfuss süüdistas Spaceyt, et viimane oli 2008. aastal teda käperdanud, samal ajal kui Harry Dreyfussi isa, Richard Dreyfuss nendega samas ruumis oli.

«Mind jälestab see, kui turvaliselt ta end tundis,» väitis Harry Dreyfuss Buzzfeedile antud kommentaaris. Ta väitis ka: «Ta teadis, et võib mind isaga ühes toas hellitada ja et ma ei räägiks sõnagi. Ta teadis, et mul poleks julgust. Ja mul ei olnudki.»

Lisaks on Spaceyt anonüümselt süüdistatud, mõnel juhul seksuaalsetele aktidele survestamises, enamik on esitanud süüdistusi ebasündsa käperdamise kohta.

Spacey advokaat lükkas süüdistused tagasi.

«Praktiline reaalsus on see, et võit julgustab Spaceyt ja tema kaitsjaid ning väidetavad ohvrid teavad nüüd, et Spacey on nõus vajadusel asjad kohtusse viima ning isegi enda kaitseks tunnistajapinki astuma,» rääkis Fox Newsile vahetult pärast istungit kohtuekspert Neama Rahmani.

Rahmani märkis, et see pole Spacey esimene võit. 2019. aastal loobusid Massachusettsi prokurörid näitleja vastu esitatud kriminaalsüüdistusest, kus Spaceyt süüdistati 2016. aastal Nantucketi baaris 18-aastase noormehele seksuaalses kallaletungimises, kuid süüdistaja keeldus kohtuprotsessil ütlusi andmast.

Endine USA advokaat ütles aga Fox News Digitalile, et Inglismaa süüdistusi raskendab asjaolu, et asjasse on kaasatud mitu ohvrit. See annab prokuröridele «tugevama» juhtumi.

«Mitme ohvriga seksuaalvägivalla kaasused on tugevamad, sest vandekohtunikel on raskem mitte uskuda rohkem kui ühe tunnistaja ütlusi,» ütles Rahmani. «Seega on Ühendkuningriigi kohtuasi Spacey vastu koos kolme väidetava ohvriga kõige tugevam juhtum ning selle tulemuseks on kõige tõenäolisemalt süüdimõistmine.»

Inglismaa süüdistuste keskmes on 2017. aastal Spacey vastu esitatud 20 individuaalset süüdistust sobimatu käitumise kohta, millest 16 on pärit endistelt töötajatelt ja kõik olid BBC andmetel meeste poolt.

Ühendkuningriigi prokuratuur esitas maikuus Kevin Spaceyle süüdistuse neljas seksuaalses rünnakus ja ühe süüdistuse «inimese seksuaalsesse akti sundimise» eest. Spacey on tunnistanud end mitte süüdi süüdistustes, mille kohaselt ründas ta seksuaalselt kolme meest aastatel 2004–2015, kui ta oli Londoni Old Vic teatri kunstiline juht. Väidetavalt leidsid intsidendid aset Londonis märtsist 2005 kuni augustini 2008 ja üks Lääne-Inglismaal 2013. aasta aprillis.

Kohtuistungid algavad eeldatavasti aprillis 2023. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles