VÕIMAS! Eesti film jõudis Oscari eelvalikusse (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Sander Joone «Sierra» Oscarišansid muudkui suurenevad.
Sander Joone «Sierra» Oscarišansid muudkui suurenevad. Foto: Muudetud filmikaader

21. detsembril tegi Ameerika filmiakadeemia kümnes kategoorias teatavaks, millised filmid pääsesid Oscari nominentide eelvalikusse. Parima lühianimafilmi kategoorias tõusis eelvalikusse ka eestlase Sander Joone rallilugu «Sierra», mis on aasta jooksul võitnud kümneid auhindu erinevatel festivalidel üle maailma.

«Me oleme näinud väga palju vaeva Sierra kampaaniaga ning Sierra on ka parajalt tunnustust saanud, aga ikkagi see uudis on nii suurepäraselt ootamatu! Uskumatu!» ütles filmi autor Sander Joon uue võidu kohta.

«Sierrale» andis õiguse Oscaritele kvalifitseeruda maikuus saadud parima lühianimafilmi preemia 65. San Francisco rahvusvahelisel filmifestivalil. «Sierra on hea näide sellest, mida animatsioon filmiliigina suudab, kui tehnikat õigesti kasutada,» märkis filmile võidu andnud žürii.

«Sierra» produtsent Aurelia Aasa ja režissöör, stsenarist ja peakunstnik Sander Joon Ameerika filmi instituudi ellu kutsutud festivalil AFI Fest.
«Sierra» produtsent Aurelia Aasa ja režissöör, stsenarist ja peakunstnik Sander Joon Ameerika filmi instituudi ellu kutsutud festivalil AFI Fest. Foto: Erakogu

Ameerika filmiakadeemia kuulutas välja ka parima rahvusvahelise filmi eelvaliku, kuhu Ove Mustingu spordidraama «Kalev» paraku ei pääsenud. Küll aga pääsesid järgmisesse vooru Netflixist leitav Remarque'i ekraniseering «Läänerindel muutuseta», Lõuna-Korea draama «Otsus lahkuda», praegu kinodes jooksev sarimõrvarifilm «Püha ämblik» ning Pakistanist pärit «Joyland», mis märgib Pakistani jaoks esimest korda filmiga selles kategoorias eelvalikusse saada.

Suurejooneline sõjafilm «Läänerindel muutuseta» pääses eelvalikusse veel mitmes kategoorias, nende seas parim heli, parimad eriefektid, parim muusika ning parimad jumestus ja soeng. Parimate eriefektide kategoorias said eelvalikusse veel värskelt kinodesse jõudnud «Avatar: Vee olemus», mitmed koomiksifilmid ning lennumärul «Top Gun: Maverick».

Terve eelvalikuga saab tutvuda siin. Oscari nominendid kuulutatakse välja 24. jaanuaril. Siis selgub, kas juba palju tunnustust leidnud «Sierra» ka lõplike nominentide hulka pääseb. Kuula kindlasti taskuhäälingu «Kultuuris kuum» saadet, kus kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter vestleb Tartuffil Sander Joone ja produtsent Aurelia Aasaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles