Suri rokilegend David Crosby (1)

Postimees
Copy
David Crosby 2001. aastal esinemas.
David Crosby 2001. aastal esinemas. Foto: Reuters/ScanPix

19. jaanuaril suri 81-aastaselt USA rokilegend David Crosby, teatas tema esindaja.

Crosby sai tuntuks kahe ansambli, The Byrdsi ja Crosby, Stills and Nashi asutajana ning laulukirjutaja ja kitarristina.

Lahkunud muusiku abikaasa sõnul suri Crosby pärast pikka haigust. «Tema pärand elab edasi tema legendaarses muusikas,» märgitakse surmateadaandes.

1964. aasta alguses moodustas ta ansambli Jet Set, mis hiljem sai nimeks The Byrds. See oli üks edukamaid Ameerika ansambleid 1960. aastatel. Crosby oli bändis rütmikitarrist ning ansamblile iseloomuliku harmoonia arhitektiks; tema huvid džässi ja idamaise muusika vastu mõjutasid lisaks ansambli hilisemat põiget psühhedeelsesse muusikasse. Crosby avameelsuse ja domineerimiskalduvuse tõttu tekkisid tal teiste ansambli liikmetega lahkhelid ning ta vallandati bändist 1967. aasta oktoobris.

1968. aastal salvestas Crosby paar soololugu ning hakkas ta koostööd tegema laulja ja kitarristi Stephen Stillsiga. Mõni aeg hiljem liitus duoga Graham Nash ning moodustus supergrupp Crosby, Stills and Nash. Tänu grupi tugevale individuaalsele laululoomise oskusele ja kaunile folgilikule kõlale saavutas ansambli 1969. aastal ilmunud debüütalbum tohutu edu. Samal aastal liitus ansambliga ka Neil Young, Stillsi endine ansamblikaaslane Buffalo Springfieldi aegadest, ning kujunes Crosby, Stills, Nash & Young. 1969. aasta augustis esines ansambel legendaarsel Woodstocki festivalil.

Crosby kirjutas ansamblile sellised laulud nagu «Guinnevere», «Long Time Gone» ja «Almost Cut My Hair».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles