Inimesed taas kinos: dokfilmide festival DocPoint kogus tuhandeid külastajaid

Kultuuritoimetus
Copy
DocPoint 2023 avamine.
DocPoint 2023 avamine. Foto: Madis Veltman / Postimees

Dokumentaalfilmide festival DocPoint Tallinn tõi kinodesse enam kui 4000 vaatajat. Publiku hulgas osutusid populaarseimateks festivali avafilm, Raimo Jõeranna «Gorikaturist», ning Soome ja Eesti koostööfilm «Tukdam: Maailmade vahel». Loe, mida rääkis «Gorikaturistist» režissöör Raimo Jõerand!

Rahvusvahelisest programmist tekitas enam tähelepanu finantsmaailma naistippjuhtide elust kõnelev film «Draakonnaised». Menukaks osutus ka Jaapani nn „maratonmunkade“ fenomenist kõnelev «Varesed on valged» ja šveitsi meeste intervjuude kaudu 21. sajandi soorolle mõtestav «Mehed vaibal».

Ukraina uute dokumentaalfilmide reas võib tähelepanuväärseks pidada Kumus toimunud heategevuslikku kontsert-linastust, kus nägi Mihhail Kaufmani rariteetset 1929. aasta tummfilmi «Kevadel». Elava muusika lõid sellele ukraina muusikud Roksana Smirnova klaveril ja Miša Kalinin kitarril. Piletimüügist saadud tulu läheb Ukraina dokumentaliste koondavale organisatsioonile Docudays, mis korraldab Kiievis ka samanimelist dokumentaalfilmide festivali.

«Tänavuse DocPoindi vaatajanumbreid võib juba võrrelda koroonaeelse ajaga ning võib julgelt öelda, et inimesed on leidnud tee tagasi kinno,» kommenteeris tänavust festivali korraldaja Kaarel Kuurmaa. «Publiku soe tagasiside kinnitab, et dokumentalistika õitseb mitmekesiselt ja väärib jätkuvalt suurel kinoekraanil kogemist, mida ei asenda mitte ükski teine platvorm.»

DocPoint Tallinn toimus tänavu 14. korda. DocPoint Tallinn on festivali DocPoint Helsinki sõsarfestival, mis toimub mõlemas linnas üheaegselt. Tänavu linastusid filmid Eestis lausa neljas linnas - lisaks Tallinnale, Tartule ja Kuressaarele esmakordselt ka Viljandis.

15. DocPoint Tallinn toimub 2024. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles