SÕDA SMUULI ÜMBER ⟩ Rein Veidemann: käib kummaline võitlus minevikudeemonitega (7)

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Remo Tõnismäe

Mõne päeva eest lahvatas Eesti kirjanike liidus terav arutelu Juhan Smuuli bareljeefi teemal. Nimelt nõuavad mitmed liidu liikmed bareljeefi eemaldamist kirjanike maja seinalt, seevastu liidu esimees Tiit Aleksejev ning kirjandusteadlane ja kirjanik Rein Veidemann peavad seda erinevatel põhjustel ebavajalikuks.

Bareljeefi vastu on kõige teravamalt sõna võtnud kirjanik ja Sõpruse Puiesteest tuntud muusik Mait Vaik, kes mõtleb Smuulist kui oma kolleege represseerinud stalinistist. Facebookis kirjutas Vaik avalikus postituses: «Kirjanikud võiksid väljendada selle maja omanikena, et me ei toeta vaatamata kellegi andekusele inimsusevastaseid kuritegusid ega sellele kaasa aidanud, neid ülistanud kolleege. Vähemalt me ei avalda neile poolehoidu neid bareljeefiga austades. Kindlasti on tehtud verbaalseid seisukohavõtte, aga selles situatsioonis mõjuvad need nagu katteta indulgents.

Me räägime pika aja vältel toimunud inimsusevastasest tegevusest, kõige hävituslikumast perioodist meie ajaloos ja inimesest, kes selle tingimusteta heaks kiitis, sellele kaasa aitas, sellele terrorile ülistuslaulu laulis. Inimene, kes seda kõike nägi, selle tunnistajaks oli, kes seda oma tegudega aktiivselt toetas. See kõik toimus sellel samal Eestimaal siin.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles