Kas jääb seinale? Eesti kirjanike liit langetas Juhan Smuuli bareljeefi osas otsuse (13)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhan Smuuli bareljeef püstitati 1971. aastal.
Juhan Smuuli bareljeef püstitati 1971. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Täna, 21. aprillil toimunud kirjanike liidu üldkogul oli kõige olulisemaks küsimuseks, kas jätta kirjanike maja seinale Juhan Smuuli bareljeef. Üldkogul toimunud hääletusel oli suurem osa liidu liikmetest bareljeefi eemaldamise vastu. Seega jääb bareljeef kirjanike maja seinal puutumata.

Üldkogul toimunud hääletusel 47 liidu liiget eemaldamist, 97 oli vastu ja 45 oli erapooletud.

Smuuli bareljeefi mahavõtmist hakkas osa liidu liikmeid taotlema mitu kuud tagasi. Tiit Aleksejev ütles nädala alguses Postimehe kultuuritoimetusele, et bareljeef pole niivõrd kurjuse sümbol, kuivõrd ajalooline sümbol.

«Ajalooga tuleb ühel hetkel rahu teha. Eriti olukorras, kus kirjanike liit on vastamisi küsimustega, kuidas leida vahendeid kirjanduse ja kirjanduselu edendamiseks, mis ei ole endisel kujul enam jõukohane. Smuul oli andekas autor, seda asjaolu ei muuda. Minevikku ei muuda samuti,» leidis Aleksejev.

Tiit Aleksejev
Tiit Aleksejev Foto: Konstantin Sednev

Siiski on Aleksejev nentinud, et kui isegi pärast üldkogul langetatud otsust püsib tugev vastumeel bareljeefi suhtes, tuleb seda teemat edasi arutada. Seda enam, et rahvusarhiivis säilinud dokument tõestab, et kirjanik Juhan Smuul ei kirjutanud üksnes ülistuslaule Stalinile, vaid võttis osa küüditamisest.

Bareljeef püstitati Smuulile kui kirjanike liidu kauaaegsele juhile pärast Smuuli surma 1971. aastal. Bareljeef kuulub Harju tänav 1 korteriühistule, mille liige on ka MTÜ Eesti Kirjanike Liit. Kui liit oleks otsustanud kuju eemaldada, siis oleks neil tulnud pidada sel teemal läbirääkimisi ka ühistuga.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles