UUED FILMID KINOLEVIS Salvador Dali lakkamatud orgiad tuuakse kinolinale

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Uues filmis «Daliland» kehastab Ben Kingsley Salvador Dalid.
Uues filmis «Daliland» kehastab Ben Kingsley Salvador Dalid. Foto: Filmikaader

Iganädalane filmirubriik «Uued filmid kinolevis» tutvustab uusi kinokavadesse jõudnud filme, et oleks kergem endale vaatamiseks midagi meelepärast leida. Ühtlasi annab ajakirjanik ja filmikriitik Ralf Sauter soovituse, mida kindlasti tasuks vaatama minna. Selle nädala filmipärliks on tundeküllane ulmefilm «Pärast Yangi».

Soovitus: «Pärast Yangi» («After Yang»)

Korea juurtega USA režissööri Kogonada draama «Pärast Yangi» esitab liigutava nägemuse tulevikust, kus inimeste kodudes elavad abivalmid ning arukad tehisinimesed. Üks selline pere, kuhu kuuluvad teepoodi pidav Jake (Colin Farrell), tema abikaasa Kyra (Jodie Turner-Smith) ning nende adopteeritud tütar Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja), jääb ootamatult ilma oma tehisinimesest Yangist, kelle kaotuse järel vajub terve pere vaiksesse leinameeleollu. Väärtusliku pereliikmena koheldud Yangi kaotus mõjub kõige raskemini peretütrele Mikale, mistõttu peab pereisa Jake (Colin Farrell) endast parima andma, et rikki läinud robot tütre jaoks jälle korda saada. «Pärast Yangi» on humanistlik ja liigutav, külluslike idamaiste mõjutustega ulmedraama, mis mõtiskleb optimistlikult tehisintellekti ja tehnoloogia üle. Loe, mida kirjutas filmist Andrei Liimets.

«Kas abiellume?» («Maybe I Do»)

Vaatamata sellele, et romantilises komöödias «Kas abiellume?» lööb kaasa terve hulk Hollywoodi tähti, on Michael Jacobsi kirjutatud ja lavastatud film saanud üksjagu kriitikat mitte kõige edumeelsema loo ning näotu lavastajatöö pärast. Jacobsi samanimelise näidendi põhjal tehtud «Kas abiellume?» toob ühte majja kokku sellised filmistaarid nagu Richard Gere, Diane Keaton, William H. Macy ning Susan Sarandon, kuid annab ennast tõestanud tippnäitlejatele magedad rollid ning kentsaka loo, mida teaterlikult välja mängida. Eelmainitud näitlejate karjäärides on olnud ka päikeselisemaid päevi!

«Jaht sarimõrvarile» («Misanthrope»)

Paadunud krimkafännidele suunatud põnevikus «Jaht sarimõrvarile» saab Shailene Woodley mängitud noor politseinik Eleanor ülesandeks leida tabamatu snaiper, kes on juba tappa jõudnud paar tosinat inimest. Ometi pole kaugusest tegutsev mõrvar jätnud uurijatele ainsatki juhtlõnga, millest kinni haarata. Eleanori mentoriks saab kogenud FBI agent Lammark, keda kehastab alati sümpaatne Ben Mendelsohn. «Jaht sarimõrvarile» režissöör on meeldejääva Hispaania filmi «Uskumatud lood» teinud Damian Szifron, kes üritab tuttavlikule loole anda visuaalselt meeldejääva vormistuse. Sedalaadi filmidega kehtib aga paratamatu oht, et see ununeb kõigi voogedastusteenustest leitavate krimkade kõrval ruttu ära.

«Daliland»

Nagu pealkirjastki aimata võib, vaatleb eluloolise sisuga «Daliland» maailmakuulsat sürrealisti Salvador Dalid, täpsemini tema elu hilisemaid päevi. Filmi tegevus toimub 1974. aasta New Yorgis, kus Salvador Dali veedab rõõmsasti aega St Regis Hotelli sviidis, tuues endaga kaasa lakkamatud šampanjajõed, legendaarsed peod, lakkamatud orgiad ja arved, mille pikkust annab mõõta kilomeetritega. Oma ekstravagantse elustiili finantseerimiseks tuleb Dalil end aeg-ajalt ka kokku võtta ning tegeleda asjaga, mis talle omal ajal au ja kuulsust tõi – uue kunsti loomisega. Selleks aga, et inspiratsioon vanameistrit õigel ajal ja hetkel tabaks, on tal vaja end ümbritseda inimestest, kes teda inspireerivad ja kellest ta ka elujõudu ja elurõõmu ammutab. Dali rollis on Oscari-võitja Ben Kingsley, kes üritab oma värvika osatäitmisega murda ja kinnistada Salvador Dali lummuslikku müüti.

«Superkoomik» («Comedy Queen»)

Südamliku noortefilmi «Superkoomik» aluseks on Rootsi kirjaniku ja psühholoogi Jenny Jägerfeldi ülimenukas samanimeline romaan. Filmi peategelane on 12-aastane Sasha, kes peab hakkama saama pärast seda, kui tema ema on endalt elu võtnud. Sasha koostab ellujäämisnimekirja, et mitte olla ema sarnane: ei tohi lugeda raamatuid, hoolitseda ühegi elusolendi eest, tuleb ära lõigata kõik oma juuksed, ja saada superkoomikuks. See viimane, aga võib-olla isegi kõige olulisem punkt peab aitama isal jälle naerda, mida mees pole raskest kaotusest saati teinud...

Film esilinastus 72. Berliini filmifestivalil, kus võitis prestiižika kristallkaru auhinna. Hiljuti 2022. aastal nomineeriti film ka Euroopa Filmiakadeemia noore publiku auhinnale (YAA).

«Väikesed kangelased» («Pattie et la colère de Poséidon»)

Lustaka animafilmi «Väikesed kangelased» tegevus toimub mereäärses Vana-Kreeka linnakeses, kuhu ehitatakse suur ja imeline kuju peajumal Zeusile. See aga pahandab tema venda – merejumal Poseidonit. Ta annab linnakesele ülesandeks ehitada sama kauni kuju ka talle või vastasel korral saab küla tunda jumala viha. Kuid linnakese kõik kangelased on juba vanad ning suured seiklused on jäänud minevikku. Nii peavadki linnakese kõige väiksemad kangelased, eesotsas hiirekese Pattie ja kassi Samiga, näitama, et ei ole legendidest mitte kehvemad ning päästma linnakese hukkumisest. Filmi eestikeelses versioonis osalevad Grete Konksi, Maarius Pärn, Toomas Krall, Mihkel Tikerpalu, Stefan Hein, Gloria Kuum, Erki Aule, Kaisa Selde, Mihkel Toomet ja Joanna Prääts. Filmi dubleeris eesti keelde stuudio Orbital Vox.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles