Soome meloodilise metali tõusev täht esineb esimest korda Eestis!

Kultuuritoimetus
Copy
Blood Red Hourglass
Blood Red Hourglass Foto: Caroline Büttner

Barbar Feast lisas esinejate sekka Soome meloodilise metali parima näite – Blood Red Hourglass! 

Tänavu 6.-9. juulil toimuval Barbar Feastil on ette lugeda tõeliselt muljetavaldav ja põnev esinejateplejaad. Lisaks kodumaistele Horror Dance Squadile, Goresoerdile, Freakangelile, Kosmikutele (ja teistele kohaliku metalskeene pärlitele) on värskelt välja kuulutatud, et üles astub ka Soome meloodilise metali üks parimaid näiteid - Bloodred Hourglass. Kindel võib olla ka selles, et see ei jää üllatuste seas viimaseks. Põnev on teada ka seda, et Soomes, Mikkelis asutatud bändil on tänaseks Eestiga tõeliselt tihe seos.

Bloodred Hourglass loodi 2005. aastal Soomes, Mikkelis, kuid tõsine fookus tänaste tegemiste poole võeti umbes 2016. aastal. BRHG on avaldanud viis täispikka stuudioalbumit, neist märkimisväärseim võiks olla nende viimane «Your Highness» (2021), mis esitleb kõla, mis bändiliikmete meelest kõige enam kollektiivi tegelikku jõudu ja tuuma esile tõstab.

Läbi oma tegutsemise ajaloo on BRHG olnud kategoriseeritud meloodilise death-metal bändide sekka. Olles pärit Soomest on nendega kaasas käinud ka mitmeid viiteid niinimetatud scandi-metal sugemete poole. Just oma viimatise albumiga on kaasatud üha rohkem kaasaegset lähenemist – rohkem metalcore’i ja alternatiivse metali elemente ning esmakordselt on vokaaltehniliselt tutvustatud ka puhast laulmist. Läänelikum kõla, Põhjamaa marinaadis? Garanteeritud!

Bändi asutajaliige Jarkko Hyvönen võib tegelikult igal hetkel tänaval vastu jalutada, sest on viimased kaheksa aastat Eestis elanud ja räägib ka ladusat eesti keelt. Just see tõsiasi on andnud muusikule põneva sisevaate kahe vennasriigi muusikaskeenele.

«Ma pean ütlema, et Soomes tõenäoliselt on kergem olla muusik, sest mulle tundub, et Eestis, suhteliselt väikses riigis, on teatud murelapsed. Ei ole nii palju kohti, kus esineda, ei ole nii suurt muusikaskeenet. Eriti kui räägime raskemuusikast. Taust, ajalugu raskemuusikas on Soomes mingil määral tugevam ja selles mõttes ma arvan, et Soomes läbi lüüa ja tuntust saada on tõenäoliselt natuke lihtsam,» kirjeldab Jarkko.

Eelmainitud Soome kultuur ja selle sügav seotus raskemuusikaga on paljusid bände lennutanud ka muu maailma kõrgustesse just seetõttu, et varasemad läbimurdnud edukad bändid on päritoluriigist teinud kui visiitkaardi, mis avab uksed ka paljudele neile, kes alles oma professionaalse teekonna tipu poole teel. On aga ka neid, kellel jaoks on keeruline kanda eelarvamust, mis sellega kaasneb ning pidevalt tuntakse, et "Soome bändi" koormat ei olegi võimalik maha raputada.

Bloodred Hourglass on oma karjääris, eeskätt just viimaste aastate jooksul, teinud teadliku otsuse liikuda «scandi-bändi» kõlast kaugemale ning pöörata pilk rohkem läänelikuma kontseptsiooni poole. Milline on BRHG-i suhe ülalnimetatud templiga?

«Ma arvan, et see on aidanud kaasa. Soome bändidel on kvaliteedimärk küljes, sest ajalugu on Soome raskemuusika osas olnud väga märkimisväärne. Nii väiksest riigist on tulnud päris palju tipptaseme bände. Mina arvan, et see on kasuks,» kirjeldab muusik

Eesti publikule on BRHG-l väga konkreetne sõnum: «Kui sa tahad kuulata kvaliteetset meloodilist metalli, mis on tänase seisuga Soome tipp-muusika, siis tule kuula, vaata ja ela kaasa kõigele sellele, mida me oma energilise esinemisega teile soovime pakkuda. Olete väga-väga oodatud!»

Barbar Feasti piletid on müügil Ticketeris!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles