Gruusia baleriin tellis eestlaselt balleti

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Kask
Teet Kask Foto: Erakogu

Nimeka Gruusia priimabaleriini Nino Ananiašvili lavakarjääri 30. sünnipäev, mida mägede pojad sel nädalavahetusel Thbilisis suurejooneliselt tähistavad, ei saa mööda ka Eestist – koreograaf Teet Kask (pildil) on lavastanud selleks puhuks ühevaatuselise balleti «Tampopo», mille juubilar tantsib ette oma tänasel autoriõhtul.


Teos, mille muusikaliseks saateks on kasutatud Arvo Pärdi teoseid «Passacaglia», «Scala cromatica», «Fratres» ja «Für Alina», on Gruusia kultuuriministeeriumi pressiteate järgi õhtu tipphetk, mis näitavat Ananiašvilit väga nüüdisaegse nurga alt. Peale «Tampopo» tulevad esitusele veel Juri Posohhovi ballett «Sagalobeli» ja Frederick Ashtoni ballett «Marguerite ja Armand».

Thbilisis viibiva Teet Kase sõnul on «Tampopo», mis jaapani keeles tähendab võilille, ühe esineja keskne väheste dekoratsioonidega lavastus, mis arvestab Ananiašvili elu- ja lavakogemust ning temale ainuomast liikumisdünaamikat. Esmapilgul abstraktsesse ja seisundeist koosnevasse balletti on Kask põiminud huumorit ja äratuntavaid suhete keerdkäike.

«Nino on selles nagu Alice Imedemaal, kes võtab ette teekonna rännata iseenda emotsionaalsel maastikul. Tema sooviks oli tantsida ja väljendada ennast harjumatul viisil, soov jagada emotsioone ja tundeid, mida priimabaleriini aastad ja rollid pole võimaldanud,» selgitas ta.

Peale Ananiašvili on «Tampopos» laval kaks meestantsijat ja tantsiv kammeransambel Trio Per Te. Valgust kujundab Margus Vaigur ja kostüümid Nino Tšubinišvili ehk Tšubika, lavakujundus on pärit Kaselt endalt. Teos jääb Ananiašvili repertuaari ja seda on kavas esitada nii tema enda kui Gruusia riikliku balleti turneedel.

48-aastase tantsija ümmargust lavasünnipäeva tähistatakse Gruusias neli päeva, välja antakse raamat-album «Nino Ananiašvili – 30 aastat laval» ja avatakse tema rollikostüümide näitus, pidustused lõpetab aga maailma balletitähtede galakontsert, kuhu on oodata Moskva Suure Teatri, Peterburi Maria teatri, Ameerika balletiteatri ja Londoni kuningliku balleti soliste, sh Ananiašvili kunagisi tantsupartnereid.

Endine Moskva Suure Teatri ja Ameerika balletiteatri priimabaleriin juhib Gruusia riiklikku balletti alates 2004. aastast, selle etteotsa kutsus teda Gruusia president Mihheil Saakašvili isiklikult.
Vabakutselise koreograafina tegutsev Teet Kask tõi eelmise aasta sügisel koos Gruusia riikliku balleti trupiga välja ka lühiballeti «Tiivutu lend pimedusse» – kutse sai ta pärast seda, kui Ananiašvili oli näinud eestlase balletti «Joanna Tentata», mis tuli ettekandele Birgitta festivalil.

Kask aitas korraldada ka Gruusia riikliku balleti Eesti gastrolli ja on 1990ndate lõpus Norra rahvusballeti tantsijana lavastanud Ananiašvilile lühikese tantsunumbri «Nimetu».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles