Kuidas mõjutavad üleujutused Itaalias arhitektuuribiennaali toimumist?

Kultuuritoimetus
Copy
18. Veneetsia arhitektuuribiennaali näitusevaade.
18. Veneetsia arhitektuuribiennaali näitusevaade. Foto: ANDREA MEROLA / Scanpix

Laupäeval avatakse pidulikult 18. Veneetsia arhitektuuribiennaal, ent Itaalia põhjaosas, Emilia-Romagnas möllavad parasjagu tormid. Mitmed jõed on hakanud üle ajama ning uputanud külasid pärast seda, kui tugevad tormid üle kogu riigi põhjustasid maalihkeid, vahendab Guardian. Eesti paviljoni partner Veneetsias, Luca Berta ütles Postimehele antud kommentaaris, et arhitektuuribiennaali loodus hetkel ei ohusta.

Ehkki Veneetsia asub üleujutuste keskpunktist Emilia-Romagnas vaid ligi kahetunnise autosõidu kaugusel, ei ole hetkel ohtu, et tormid ja üleujutused Veneetsia arhitekruuribiennaali avamist ja toimumist mõjutada võiks. 

Luca Berta, Eesti paviljoni partner Veneetsias sõnas Postimehele antud kommentaaris, et Veneetsiale hetkel üleujutuste kohta hoiatust antud ei ole. «Praeguse ilmaprognoosi kohaselt Veneetsiat antud üleujutused ei mõjuta. Emilia-Romagna üleujutused on näide äärmuslikest ilmastikunähtustest, mis on tõenäoliselt seotud kliimamuutustega, mis on üsna ettearvamatud ja võivad tabada kõiki piirkondi,» lausus Berta. 

Eesti paviljoni partner Veneetsias lisas: «Praegustel üleujutustel pole aga mingit seost Veneetsia tõusuga (acqua alta) ning minule teadaolevalt pole hetkel Veneetsias üleujutuste häiret antud ning seega pole ka Veneetsia arhitektuuribiennaali programmis muudatusi tehtud.»

Üleujutuste tõttu on samas ära jäetud sel nädalavahetusel kavas olnud Emilia Romagna F1 Grand Prix.

Veneetsia arhitektuuribiennaal 2023 toimub sellest laupäevast, 20. maist kuni 26. novembrini ning selle kuraatoriks on akadeemik, koolitaja ja bestsellerite kirjanik Lesley Lokko.

Eestit esindab 2023. aasta arhitektuuribiennaalil Aet Ader, Mari Möldre ja Arvi Anderson arhitektuuribüroost b210 elamise arhitektuuri käsitlev «Kodupeatus». Koostöös Liisa Saaremäeli, Keithy Kuuspu (lavastajad), Jan Kaus (dramaturg), Kairi Mändla (stsenograaf) ja Markus Robamiga (helilooja) luuakse installatiivne lavastus, mis jõuab Eesti paviljoni külalisteni etenduskunstnike esituses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles