Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Mari Kalkun andis välja oma uue albumi teise singli «Munamäe loomine».
Mari Kalkun andis välja oma uue albumi teise singli «Munamäe loomine». Foto: Elmo Riig

Ilmus laul sellest, kuidas loodi Munamägi

Mari Kalkun andis välja oma uue albumi teise singli «Munamäe loomine». Lugu kannab ideed, et loome oma maailma siin ja praegu, oma mõtete ja tegudega. Kauaoodatud sooloplaat näeb ilmavalgust juba 7. juulil. Peagi ilmuva kogumiku annab muusik välja koostöös legendaarse Peter Gabrieli loodud Inglise plaadifirmaga Real World Records.

Värskelt ilmunud singliga «Munamäe loomine» jutustab artist eepilise loomisloo, mis on inspireeritud eesti ja võro pärimusest ning Lõuna-Eesti maastikest. «Vana soome-ugri müüdi järgi luuakse maailm linnumunadest ning sama motiivi on kasutatud ka selles loos. Vabalennuliselt müüti tõlgendades saan selles loos enda kätte kodukandi Rõuge künkaid ja orge loova ja välja laulva maagilise linnu võlumunad,» kirjeldab muusik ja lisab, et väljendab selle lauluga oma armastust looduse ja kodumaastike vastu. Teose lõpetab fragment vanast indiaani laulust, mis sobib hästi ideega, et me loome oma maailma siin ja praegu, oma mõtete ja otsustega selsamal hetkel. Maailma loomine on veel avaldamata albumi terviku üks keskseid ja kandvaid kujundeid.

Marianna Liik
Marianna Liik Foto: Erakogu

Marianna Liigi teose maailmaesiettekanne Kärdla kirikus

Festivali «Eesti muusika pidupäevad. Rudolf Tobias 150» raames homme kell 18 Kärdla kirikus toimuval kontserdil kõlab Eesti tippkammerkoori Collegium Musicale esituses Hiiumaaga seotud heliloojate looming. Kontserdil astuvad üles ka XV Rudolf Tobiase nimelise klaveriõpilaste konkursi laureaadid.

Kontsert algab loomulikult Rudolf Tobiase kooriloominguga, seejärel tuleb ettekandele Erkki-Sven Tüüri «Omina mutantur» (2020) ning kolm teost, mille autor on Marianna Liik, sh «Psalm 38,39» mis kõlab maailmaesiettekandes ja on kirjutatud koorile ja elektroonikale. Neljas Hiiumaaga seotud helilooja sellel kontserdil on Erkki-Sven Tüüri poeg Lauri-Dag Tüür ja tema teos «Mu sees on kollane kera» (2017).

Yasmyn
Yasmyn Foto: Sander Ilvest

Yasmyn andis välja loo sügisel ilmuvalt albumilt

R&B artist Yasmyn, kes sai eelmise albumi eest Eesti muusikaauhindadel aasta naisartisti tiitli, avaldas uue singli «Only For You». Lugu pärineb sügisel ilmuvalt albumilt, mis on Yasmyni diskograafias kolmas.

««Only For You» räägib kahe inimese värskest armastusest, mis ei ole nende vahel veel füüsiliselt realiseerunud, ning selleks, et see juhtuks, lubab üks osapool teisele: kui sa mu armastust tõeliselt hindad, annan sulle ja ainult sulle oma südame. «Mu eesmärk selle looga on panna inimene tantsima ja täita teda selle värske «mul on crush» tüüpi sooja tundega,» kirjeldas Yasmyn.

Just Film otsib žüriisse klassitäit filmisõpru

Noorte- ja lastefilmide festival Just Film kuulutab esimest korda välja konkursi klassižüriisse kandideerimiseks. Klassižürii kokku kutsumise eesmärk on tuua filmikunst noortele lähemale ja pakkuda võimalust lõimida filmiharidus riikliku õppekavaga. Just Film on Pimedate Ööde filmifestivali suurim alafestival, mis toimub tänavu novembris 23. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles