Ott Kagovere: Asko Künnapi artikkel on lahmiv ja täis faktivigu (4)

Ott Kagovere
, EKA graafilise disaini osakonna juhataja
Copy
Ott Kagovere, EKA graafilise disaini osakonna juhataja
Ott Kagovere, EKA graafilise disaini osakonna juhataja Foto: Erakogu

Möödunud nädala kultuurilisas avaldas Postimees Asko Künnapi artikli «ÄKA-disain. Süsteemne pettus EKA graafilise disaini osakonnas». ÄKA-disain on pilav sõnamäng EKA graafilise disaini osakonna suunal.

Olgu esteetikate üle vaidlemisega, nagu on, tegelikult hakkab Asko Künnapi artiklit lugedes silma üks teine tendents. Nimelt ajab ta segamini üldise ja üksiku. Ehk siis vaatab mõnda üksikut tööd, mis tõesti radikaalsena mõjuda võib, ja järeldab sellest, et see ongi kõik, millega EKAs tegeletakse. Ka siin saab rääkida teatavast kontekstist väljarebimisest. Õigupoolest muutub igasugune disain arusaamatuks, kui see eemaldada tema kasutuskontekstist.

Samas ei ole siin midagi üllatavat, sest see on omane sotsiaalmeedia ajastule – nähakse mõnda pilti, mõnda postitust ja juba kirjutatakse vihaseid repliike. Laias laastus on just see tendents viimastel aastatel Eesti meedias üles kerkinud disainiteemaliste debattide tekitaja. Olgu nendeks siis Tartu linna identiteedi logo «skandaal» või Eesti identiteedi «oksendava siili» üle käinud furoor.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles