Pole isegi tema kirjutatud: romaani üllitanud näitlejat tehakse maha variautori kasutamise pärast

Kultuuritoimetus
Copy
Millie Bobby Browni väga isiklik ajalooline romaan «Üheksateist astet» on tegelikult kirjutatud variautori poolt, kelle nimi pole isegi kaanel ära toodud.
Millie Bobby Browni väga isiklik ajalooline romaan «Üheksateist astet» on tegelikult kirjutatud variautori poolt, kelle nimi pole isegi kaanel ära toodud. Foto: Jordan Hinton/Image Press Agency

Märtsis ilmus uudis, et Netflixi hittsarjast «Stranger Things» tuntud 19-aastane näitleja Millie Bobby Brown plaanib avaldada väga isikliku ajaloolise romaani, mida inspireeris Browni enda perekonna lugu Teise maailmasõja päevilt. Nüüd on Browni raamat «Üheksateist astet» välja tulnud ning näitleja on pälvinud selle eest palju kriitikat, et raamat on kirjutatud variautori poolt, kelle nimi pole kaanel isegi välja toodud.

Ehkki teisipäeval poelettidele jõudnud romaani kirjutas Kathleen McGurl, on raamatu kaanel ainult Millie Bobby Browni nimi, jättes mulje, et «Stranger Thingsiga» kuulsaks saanud näitleja on raamatu autor. Kui raamatuäri Waterstones Twitteris teost reklaamis, olid paljud selle suhtes kriitilised. «Sul peaks häbi olema,» kirjutas üks inimene. «Variautorite kirjutatud kuulsuste romaanid on ära rikkunud lastekirjanduse ja nüüd on sama juhtumas täiskasvanutele mõeldud raamatutega.»

Kirjutamistöö McGurlile usaldanud Millie Bobby Browni kaitseks tuleb nentida, et raamatu ilmumise päeval postitas Brown Instagrami pildi, kus ta hoiab raamatut käes ning seisab variautor McGurli kõrval. Pildile lisas Brown teksti: «Ma poleks saanud seda sinuta teha!». Ent ka selle postituse all olid kommentaarid pigem kriitilised, väites, et näitleja võtab raamatu eest kogu aupaiste endale ning McGurli nimi peaks olema kaanel välja toodud.

Browni kaitseks on välja astunud mitmed inimesed. «Kui keegi inimesi ärritab, siis teda alati rünnatakse. Millie on noor, ilus, kuulus ja rikas,» ütles raamatu «Ember» autor Catherine Yardley, kes leidis, et kriitika taga on lihtsalt kadedus ja seksistlik mõtteviis. «Raske on meenutada meest, kes oleks niisugusel põhjusel hukkamõistu kogenud.»

Kuulsusi, kes on raamatu kirjutanud variautori abiga, leidub veelgi. Näiteks on seda teed pidi läinud Katie Price ja Naomi Campbell. «Kaasautorlus ei ole midagi uut ja seda eksisteerib paljudes väljendusvormides,» nentis raamatu «Kuulsuste memuaarid: Variautorlusest soopoliitikani» autor Hannah Yelin. «Alustades neist, kes poliitikutele kõnesid kirjutavad, ja lõpetades Maxwell Perkinsiga, kes aitas F. Scott Fitzgeraldil «Suurt Gatsbyt» kirjutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles