Kas pikalt kestnud streik on läbi? Stuudiod jõudsid stsenaristidega kokkuleppele

Kultuuritoimetus
Copy
Mitu kuud järjest streikinud Hollywoodi stsenaristid jõudsid stuudiotega kokkuleppele
Mitu kuud järjest streikinud Hollywoodi stsenaristid jõudsid stuudiotega kokkuleppele Foto: Gene Blevins/ZUMA Press Wire/Scanpix

Pärast pikalt kestnud läbirääkimisi on suured filmi- ja telestuudiod on viimaks jõudnud kokkuleppeni peaaegu viis kuud streikinud stsenaristidega, andis enam kui 11 000 liikmega Ameerika stsenaristide gild pühapäeva õhtul teada. 

Tuhanded USA tele- ja filmistsenaristid alustasid streiki 2. mail, tundes muret oma palkade ja töökohtade säilimise pärast ajal, mil voogedastusplatvormide sarju-filme kirjutavad stsenaristid peavad töötama sageli vabakutseliselt ning tehisintellekti kasutamine on vaikselt hoogu kogumas. Stsenaristidele valmistas muret ka see, et voogedastusplatvormide seriaalide hooajad on lühikesed ja tööd ka sellevõrra vähem.

Stsenaristide gildil õnnestus pikkade läbirääkimiste lõpus allkirjastada stuudiotega leping, mille tingimused pole täpselt teada, kuid stsenaristid peavad seda enda jaoks suureks võiduks. 

«Selle lepinguga saadud võit - ja kõik, mida meil on õnnestunud alates 2. maist korda saata - on tänu selle liikmeskonna valmidusele oma võimu kasutada, näidata üles oma solidaarsust, jalutada üksteise kõrval, kannatada ära viimase 146 päeva ebakindlus ja valu,» ütleb e-kiri, mis pühapäeval gildi liikmetele saadeti. «Teie streigi mõjuvõim, aga ka teiste liitude tugi, aitasid stuudiod tuua ühe laua juurde, et kokkuleppeni jõuda.»

Enne läbirääkimisi oli põhjust uskuda, et tänavune streik saab kõige pikemaks Ameerika stsenaristide gildi ajaloos, sest siiani pikim streik toimus 1988. aastal ning kestis 154 päeva. Teisisõnu vaid kõigest nädal kauem, kui tänavune majandust halvanud streik, mis põhjustas 5 miljardi dollarini ulatuva kahju.

Ameerika stsenaristide gild pole streiki siiski veel ametlikult lõppenuks kuulutanud. «Keegi ei naase tööle enne, kui gild on selleks loa andnud,» kirjutas Ameerika stsenaristide gild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles