GALERII Kas Tallinnas on tõesti jõulutuledega liiale mindud? (2)

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy

Viimastel nädalatel on sotsiaalmeedias korduvalt juhitud tähelepanu sellele, et Tallinna linna jõulutuled ei ole ei esteetiliselt paeluvad ega ka hooajale kohased, sest üle Tallinna linna võib nii mitmeski kohas leida näiteks vesiroose, liblikaid kui ka rukkilille, mis kuidagi pühadeperioodiga ei seostu. Tallinna linnavalitsuse esindaja sõnul on jõuluvalgustuse eesmärk ennekõike pimedasse aega emotsioone ja valgust juurde tuua ning pakkuda valgusrikast jõuluelamust. 

Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti linnavalgustuse ja elektrivõrkude kavandamise juhi Eva Tallo sõnul on Tallinna jõulukaunistuste kontseptsioon on läbi aastate lähtunud põhjamaisest vaoshoitud disainist ja virmaliste valgusmängudest inspireeritud värvide valikust. 

«Meie eesmärk on lisaks jõulutunde tekitamisele ka pimedasse aega emotsioone ja valgust juurde tuua. Jõuluvalgustus ei peakski olema pelgalt taustale jääv, vaid tekitama pildistamiskohti ja ka peredega jalutajatele jõuluelamust,» toob ta välja.

Eva Tallo jätkab: «Aasta-aastalt oleme liikunud soojemate toonide suunas, viimastel aastatel on lisandunud ka juhitavaid värvilisi lahendusi, mis võimaldavad luua värviküllaseid ja mängulisemaid terviklahendusi. Kui eelmisel hooajal hoidsime kõrge elektrihinna tõttu kokku nii kaunistuste arvult kui ka põlemisaegadelt, siis sellel aastal oleme mõned dekoratsioonid juurdegi planeerinud, kuid mõned asukohad oleme sellel hooajal ka ära jätnud.»

Samas toovad tähelepanelikud linnakodanikud välja, et jõulukaunistused linnas on laialivalguvad ja liiga värvikirevad. Eriliselt halbade valikutena tuuakse välja Tammsaare pargi liblikad, Estonia teatri taha toodud baleriinid ning Kristiine vesiroosid ja rukkililled.

Tallo sõnul on rukkililled aga linnaelanike lemmikuks kujunenud valgusinstallatsioonidega.

«Tänavu kaunistavad Tallinna tänavaid nii juba linnakodanike lemmikuks saanud valgusinstallatsioonid, nende hulgas ka rukkilille motiiv, mis on kaunistanud Tallinna linnaruumi kolm viimast hooaega, kui ka mitmed täiesti uued valguslahendused. Traditsiooniliselt on rikkalikumalt kaunistatud Tallinna vanalinn ja südalinn, kuid imelist vaatepilti pakuvad ka linnaosade keskused, pargid ning rahvarohkemad käiguteed, et inimestel oleks pimedal ajal rohkem valgust ja rõõmu koosviibimiseks ja jõulutunde kogemiseks,» toob Tallo välja.

Tallo sõnul on kaunistatud nii mitmed peamagistraalide valgustusmastid, kuid jõuluilme on saanud ka suuremad alleed ja rohealad. Samuti on linnas näha mitmeid valgusinstallatsioone, mis peaksid linnaelanikke rõõmustama.

Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti linnavalgustuse ja elektrivõrkude kavandamise juht sõnab, et jõuluvalgustuslahendusi silmas pidades on silmas peetud kohaspetsiifikat. 

«Jõuluvalgustuslahendusi oleme valinud kohaspetsiifiliselt, et tekitada parkidele oma kohatunnetus ja anda inimestele võimalus meeldivaks üllatuseks ja ajaveetmiseks. Jaani kiriku kõrval kasvavad puud said uued värvide mängud ning jätkuvalt pakuvad silmailu populaarsed dekoratsioonid Kaarli haljasalal. Päris uued lahendused on paigaldatud Vabaduse väljakule, Teatri väljakule, Tammsaare parki ja uuenenud Vana-Kalamaja tänaval asuva Kotzebue väljakule. Laagna teed kaunistavad uued postidekoratsioonid,» ütles Tallo. 

Ta jätkab: «Jõuluvalgustuse uue kontseptsiooniga asume tegelema kohe 2024. aasta alguses ja ilmselt on järgmisel hooajal näha värskemat lähenemist nii asukohtade valikul kui ka kaunistuste tüüpide valikul. Kuid kindlasti ei jää meie linna jõuluvalgustiteks ainult lumehelbed ja tähekesed, vaid toome julgelt linnaruumi ka uudseid ja mitmekesisemaid vorme, sest üldjuhul saavad need just kõige rohkem heas mõttes tähelepanu ja muutuvad fototaustadeks.»

Tallinna linna kodulehekülje sõnul on jõulutuledele planeeritud eelarve 800 000 eurot. Tallo sõnul on see õigustatud, sest linnas on orienteeruvalt 300 jõuluvalgustuse asukohta ning üks asukoht võib olla terve tänava postidekoratsioonid või näiteks ühe puu kaunistamine ja ca 3000 jõuluvalgustit. «Talvevalgustuse eelarve hõlmab dekoratsioonide hankimist, rentimist ja paigaldamist,» toob Tallo välja.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles