MURE RAADIO 2 PÄRAST Loe avalikku pöördumist, millele kirjutasid alla Eesti kultuurieliit ja endine president

Kultuuritoimetus
Copy
Meeleavaldus R2 Õhtuse vööndi kaitseks.
Meeleavaldus R2 Õhtuse vööndi kaitseks. Foto: Madis Veltman

Music Estonia edastas täna kultuuriministrile, kultuurikomisjonile, ERRi nõukogule ja juhatusele ning R2 toimetusele valdkonna koostatud ja allkirjadega pöördumise, mis väljendab jätkuvat muret R2 ümber toimunud muudatuste pärast ning palub suuremat dialoogi ja diskussiooni valdkonna esindajatega. Music Estonia loodab arutelude toimumisele, kuna olukord on jätkuvalt valdkonna silmis lahendust vajav.

Pöördumine Eesti Rahvusringhäälingu juhtorganite poole

Soovime väljendada muret Eesti Rahvusringhäälingu osaks oleva Raadio 2 ümber toimuva pärast. Ajakirjanduses avaldatud andmete põhjal on ERRi juhatus otsustanud Raadio 2 programmi ümber kujundada, mille tulemusena kärbitakse oluliselt muusikalise osa mitmekesisust ja tõsiseltvõetavust, mis kurvastab mitme põlvkonna melomaane.

Avalikkusele esitatud põhjendused on paraku olnud ebaselged ja keerutavad – räägitud on kulude kokkuhoiust, värskendamise, ajakirjandusliku sisu ja kuulajate arvu kasvatamise vajadusest jmt. Mööname, et need võivad olla legitiimsed eesmärgid.

Samas pole kavandatud muudatuste vajalikkus üheselt selge, kuna pole arusaadav, milliseid konkreetseid probleeme soovitakse lahendada ja milliseid eesmärke täpsemalt saavutada. Seetõttu on ühiskonnas tekkinud ulatuslik rahulolematus, mille väljenduseks on ridamisi murelikke artikleid ajakirjanduses ja mida kroonis 24.11.2023 Tallinnas toimunud meeleavaldus.

Leiame, et Eesti Rahvusringhäälingu roll ning ülesanne ühiskonnas on ühiskondlikult oluline küsimus, mis tuleb lahendada vastutustundlikult, lugupidavalt, empaatiliselt ning huvigruppe kaasates. Ka meie leiame, et pidev pingutus kuulajanumbrite ning uute kuulajagruppide kaasamise nimel on oluline, kuid keskendumine eeskätt populaarsusele võib sattuda vastuollu Eesti Rahvusringhäälingu seaduses sätestatud eesmärkide ja ülesannetega, mis näevad ette muuhulgas sotsiaalse sidususe soodustamist ja maailmakultuuri parimate saavutuste tutvustamist.

Leiame, et selle osaks on ka alternatiivse muusikaelu ja -kultuuri jätkusuutlikkuse ja järelkasvu soodustamine. Tekkinud kahetsusväärsete pingete maandamiseks palume juhtorganitel astuda dialoogi muusika- ja kultuurivaldkonna esindajatega ning leida tasakaalustatud lahendused, arvestades Eesti Rahvusringhäälingu seaduses sätestatud eesmärke, ülesandeid ja erinevate ühiskonnagruppide ootusi.

Reigo Ahven
Ako Allik
Alari Allik
Art Allik
Heli Allik
Adam Cullen
Brigitta Davidjants
Roman Demchenko
Anne Erm
Kristjan Haljak
Anna Hints
Anders Härm
Indrek Ibrus
Rassel Illak
Aapo Ilves
Toomas Hendrik Ilves
Piret Jaaks
Peeter Jalakas
Joel Jans
Jaak Järvekülg
Madis Järvekülg
Martin Järvekülg
Tarmo Jüristo
Lauri Kadalipp
Krista Kaer
Mari Kalkun
Guido Kangur
Maarja Kangro
Indrek Kasela
Jan Kaus
Martin Kikas
Kiwa
Ingrid Kohtla
Jüri Kolk
Janek Kraavi
Ülo Krigul
Hasso Krull
Johan Kudu
Tiia Kõnnussaar
Kersten Kõrge
Märt Läänemets
Kadri Laas-Lepasepp
Peeter Laurits
Kristjan Lepik
Tiina Lokk
Rebekka Lotman
Lehar Lukjanov
Saara Mildeberg
Marge Monko
Martin Mäesalu
Maria Mölder
Eiki Nestor
Tiit Ojasoo
Loone Ots
Elo-Liis Parmas
Eliisa Pass
Carolina Pihelgas
Aare Pilv
Marja-Liisa Plats
Hele Priimets
Tristan Priimägi
Juku-Kalle Raid
Kristjan Randalu
Priit Raud
Rein Raud
Gert Raudsep
Jarmo Reha
Ann Reimann
Olavi Ruitlane
Eva Saar
Peedu Saar
Üllar Saaremäe
Ants Siim
Tarmo Sikk
Helen Sildna
Ene-Liis Semper
Sten Tamkivi
Marek Tamm
Triinu Tamm
Villu Tamme
Helen Tammemäe
Tiina Tammetalu
Arbo Tammiksaar
Liina Tammiste
Kristiina Tang
Katrin Tiidenberg
Rain Tolk
Aivar Tõnso
Kadi-Ell Tähiste
Ave Tölpt
Erkki-Sven Tüür
Ivo Uukkivi
Jan Uuspõld
Jalmar Vabarna
Berk Vaher
Hugo Vaher
Aet Varik
Ingomar Vihmar
Märt Väljataga
Veiko Õunpuu

Loe allpool ERR-i vastust.

Meeleavaldus R2 Õhtuse vööndi kaitseks.
Meeleavaldus R2 Õhtuse vööndi kaitseks. Foto: Madis Veltman

Avatult muutustest Raadio 2s

Eesti Rahvusringhääling on dialoogile avatud loobumata seejuures meile seadusega antud sõltumatusest toimetuslike otsuste tegemisel ja programmi kujundamisel. Kõik ERR-i kanalid, Raadio 2 nende hulgas, kujundavad oma programme sõltumatult ja auditooriumi huve silmas pidades kaasates vajadusel ka valdkondade esindajate ekspertiisi.

Raadio 2 toimetus ja ERR-i juhatuse esindajad on uue programmi aluseid korduvalt muusikavaldkonna esindajatega arutanud. Mitmetel kohtumistel on viibinud näiteks ka Music Estonia ja festivali Tallinn Music Week esindajad, neist esimesega on kokku lepitud ka jätkukohtumine programmi käivitumise järel jaanuaris. 17. novembril raadiomajas toimunud ümarlaud tõi kokku erinevad festivalikorraldajad, muusikaliidud, esindusorganisatsioonid ja plaadifirmade esindajad, et muudatusi tutvustada ja selgitada. Selle kohtumise käigus arutatut on võimaluste piires integreeritud ka Raadio 2 uude programmi.

On kahetsusväärne, et erinevatel kohtumistel arutatu ning toimetuse poolsed selgitused ei ole jõudnud huvitatud osapoolteni. Avaliku dialoogi ning selguse huvides toome mõned olulised punktid veelkord välja.

Vajadus muutusteks. Raadio 2 kuulajate arv on viimase viie täisaasta võrdluses langenud 34% (2018: 148 000 vs 2022: 97 000) ja Raadio 2 kuulaja vanus kasvanud (keskmine vanus 40+ aastat). Raadio 2 roll on selle loomisest saati olnud nooremate kuulajate kõnetamine, see roll on ajas kahanenud ja uue programmiga soovitakse seda (taas)saavutada.

Ajakirjanduslikud valikud. Muudatused toimuvad kogu Raadio 2 programmi ulatuses eesmärgiga pakkuda kuulajatele tugevamat ajakirjanduslikku sisu nii hommiku- kui ka päevaprogrammis. Raadio 2 peab muusikalise mitmekesisuse kõrval peegeldama päevakajalist ning Eestis ja ühiskonna toimuvat, sh olema võimeline kiireks reageerimiseks ja informeerimiseks kriisiolukordades. Seda silmas pidades on uues programmis tugevdatud programmi terve päeva ulatuses.

Muusika. Jaanuaris käivituvas uues saatevõrgus on esmaspäevast neljapäevani alates kella kuuest eetris järjestikku neli kuni viis muusikasaadet, mis kajastavad erinevaid muusikažanre. Mahukas kuuetunnine muusikaprogramm on eetris ka reede õhtul, argiõhtutele lisanduvad muusikasaated nädalavahetusel. Muusika ja muusikaelus toimuv on kesksel kohal ka argipäevade R2 Drive programmis ning läbi hommiku ja päeva kogu programmi ulatuses. 2024. aastal käivituvas programmis kasvab Eesti muusika osakaal, et toetada kodumaiste artistide väljapaistvust, sh alustavate artistide arengut.

Uued platvormid. Raadiokuulamise muutusi arvestades soovib Raadio 2 pakkuda sisu erinevatel platvormidel. Toimetus tegeleb arendustega, mille eesmärk on viia valik kitsalt piiritletud žanrisaateid kolmandatele platvormidele (veeb ja R2 Extra keskkond, Eesti Raadio mobiiliäpp, DAB+ kanal). Muusikavaldkonna esindajatele on tutvustatud ka ideed alternatiivkanalist, kuhu koonduksid muusikastiilid, mille kuulajaskond asub väljaspool FM-eetrit.

Raadio 2 uus programm käivitub jaanuaris. Kutsume üles töörahule, et toimetus ja saatejuhid saaksid keskenduda kõige olulisemale ehk raadio tegemisele selle parimal võimalikul moel.

Kõik ERR-i programmid on pidevas orgaanilises muutuses, meediaruumis teisiti ei saagi. Selle juures oleme avatud jätkuvatele aruteludele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles