Naise- ja lapsepeksja Ants Laidami tütar Tartu Uue Teatri lavastusest: etendused tuleks kohe lõpetada! (7)

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Uuendatud 12. märts 2024, 10:42
Copy
Olematute Bändide Festival Sadamateatris. Erkki Hyva ja Ants Laidam esinesid koos. See oli Hyva elu suurim kontsert ja Laidami elu ainuke kontsert.
Olematute Bändide Festival Sadamateatris. Erkki Hyva ja Ants Laidam esinesid koos. See oli Hyva elu suurim kontsert ja Laidami elu ainuke kontsert. Foto: OVE MAIDLA POSTIMEES

Eile, naistepäeval, esietendus Tartu Uues Teatris laulja, sadamatöölise ja spordientusiasti Ants Laidami loomingust lähtuv lavastus «Ants, Ants, Ants». Päev enne esietendust kirjutas Dea Paraskevopoulos Facebookis, et Laidami näol oli tegemist erakordselt julma mehega, kes vägistas ja peksis suletud uste taga oma naist ning peksis ka lapsi. Üks Laidami lastest, praeguseks 40ndatesse jõudnud ning välismaal elav Mari (nimi muudetud – toim) rääkis Postimehele lähemalt, kuidas lavastusest kuulmine halvad mälestused lapsepõlvest taas pinnale tõi. Mari koges oma isa Ants Laidami vägivalda 17. eluaastani. 

Kannatanu Mari on enda sõnul viimase 25 aasta jooksul omaenda võimete abil püüdnud luua endale uut identiteeti ja leida tugevust, et ületada neid traumasid. «See on olnud pikk ja valulik protsess, mis hõlmab enesega töötamist ja lähedaste toetust. Igapäevane võitlus selle minevikuga on olnud väljakutse, kuid ma olen teinud suuri edusamme oma heaolu ja enesekindluse taastamisel,» kirjeldab Mari enda elu vahepealsete aastakümnete jooksul.

Kuna meedias ilmusid äärmiselt häirivad paljastused Laidami vägivaldsusest vahetult enne esietendust, reageeris Tartu Uus Teater avaliku pöördumisega dramaturg Priit Põldma ning lavastaja Ringo Ramuli poolt. Põldma ja Ramuli poolses selgituses on öeldud: «Meie eesmärk ei ole tema ülistamine ega õigustamine. Lavastuses ei kehasta keegi reaalset Ants Laidamit. Oleme tema loomingust lähtuvalt üles ehitanud tegelased, kelles peegelduvad inimeseks olemise erinevad tahud.» Tartu Uus Teater otsustas seda öelnuna esietenduse korraldada ning sealt edasi ka etendustega jätkata.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles