KONTSERT Banjolectric tuuritab Eestis luuperite ja bandžo toel (1)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
USAst pärit Prantsusmaal elav Gregory Mulkern tuuritab aprillis Eestis.
USAst pärit Prantsusmaal elav Gregory Mulkern tuuritab aprillis Eestis. Foto: Santis Zibergs

Mis juhtub, kui kokku saavad bandžo ja elektroonika? Just seda tutvustab USAst Prantsusmaale kolinud ja praegu Baltikumis tuuritav Gregory Mulkern oma projektiga Banjolectric.

Miks USAst pärit muusik Eestisse mängima tuli? «Mulle kui tuuritavale muusikule pakub kirjeldamatut rõõmu, kui võõrast kultuuriruumist pärit inimesed mind avasüli vastu võtavad ja hindavad seda, et mul on pakkuda neile midagi täiesti teistsugust,» rääkis Mulkern. «Olen Baltimaades kontserte andes ja reisides palju õppinud ja kasvanud. Näen tänu sellele nii muusikat kui elu hoopis uue vaatenurga alt ning see on miski, mida väärtustan ja kannan endas, kuhu iganes lähen.»

Gregory Mulkerni Banjolectric Eestis

Foto: Bianka Black

Tallinnas

  • 7. aprillil kl 18 klubis Heldeke!
  • 27. aprillil kl 21 KidraKuuri kultuuriklubis

Tartus

  • 11. aprillil kl 21 Barlovas

Põlvas

  • 12. aprillil kl 20 Põlva kultuuri- ja huvikeskuses

Viljandis

  • 13. aprillil kl 21 koos Andres Rootsiga klubis Konservatoorium

Lapsepõlvest peale traditsioonilist muusikat mänginud, otsustas Mulkern siiski üsna varakult, et tahab pakkuda publikule elamust, mille sarnast nad pole varem kogenud. Nii seob Mulkern oma projektis Banjolectric traditsioonilist Ameerika bandžomuusikat luuperite ja muude moodsate heliefektidega. Tulemus on Mulkernile ainuomane helikeel, milles on kuulda bluegrass’i, džässi, roki ja popi jooni, aga ka maailmamuusika mõjutusi. Oma stiili kohta ütleb ta ise globaalfunk.

Nüüd tuuritabki Banjolectric nii USAs kui Euroopas, kusjuures Baltimaades on Mulkern juba neljandat korda ning Eestisse toob teda enda sõnutsi ikka ja jälle tagasi teadmine, kui tähtis on eestlastele muusika. Esimest korda kuulis Mulkern Eestist tänu Arvo Pärdi loomingule.

Viimaks Baltimaadesse jõudnud, sõitis ta regioonis ringi ning sattus Eestis ka Tartu öölaulupeole. Tol reisil kogetu jättis Mulkerni hinge sügava jälje, sest ta nägi, kui kirglikult suhtuvad baltlased muusikasse ja oma traditsioonide hoidmisse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles