Suurim «Mona Lisa» mõistatus võib olla viimaks lahendatud (4)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 13. mai 2024, 11:35
Copy
Täiesti mittetäiuslik Mona-Lisa
Täiesti mittetäiuslik Mona-Lisa Foto: Wikimedia Commons

Kunstiajaloolased on läbi aastate lõputult vaielnud selle üle, kus täpselt asub Leonardo da Vinci maali «Mona Lisa» taustal laiutav maastik. Mõned eksperdid on lausa väitnud, et maali taust on välja mõeldud või tundmatuseni ilustatud, teised asjatundjad on jälle loonud seoseid erinevate kohtadega Itaalias. Nüüd on üks uurija veendunud, et teab täpselt, mis piirkonda «Mona Lisa» taustal näeb, vahendab The Guardian.

Geoloog ja renessansiaja kunsti ekspert Ann Pizzorusso on nimelt oma kahte eriala kokku tuues jõudnud järeldusele, et Leonardo da Vinci kandis maalile mitu detaili Lecco linnast, mis asub Põhja-Itaalias Como järve ääres. Pizzorusso hinnangul on maalilt leitav sild 14. sajandil Leccos olnud Azzone Visconti sild, samuti näeb sellel edelapoolseid Alpe ning Garlate järve, mida da Vinci teadaolevalt 500 aastat tagasi külastas. 

Vaade Como järvele Põhja-Itaalias.
Vaade Como järvele Põhja-Itaalias. Foto: Wikimedia Commons / Stan Shebs

«Sarnasused on vaieldamatud,» leiab Ann Pizzorusso. 

Varem on väidetud, et «Mona Lisal» kauguses nähtav sild ja tee asusid Bobbios, Põhja-Itaalia väikelinnas. Samuti järeldati 2023. aastal, et Leonardo da Vinci oli maalinud silla Arezzo provintsis, kuid Pizzorusso sõnul on silla põhjal järelduste tegemine eksitav, sest niisuguseid sildu leidus kõikjal.

«Selline kaarega sild oli Itaalias ja isegi Euroopas tavaline. Paljud sillad nägid sarnased välja. Selle põhjal täpset asukohta määrata ei saa. Nii palju räägitakse sillast, aga keegi ei mõtle geoloogiale,» ütles asjatundja.

Pizzorusso sõnul ei vaata geoloogid maale ja kunstiajaloolased eiravad geoloogiat. «Kunstiajaloolased ütlevad, et Leonardo kasutas alati oma kujutlusvõimet, aga seda maali võiks näidata igale geoloogile maailmas ja nad ütleks sedasama, mida mina Lecco kohta. Isegi inimene, kes pole geoloog, oskab sarnasusi märgata.» Pizzorusso märkis, et Leonardo da Vinci maalis halle ja valgeid kive, mida võib kergesti pidada lubjakiviks ja see on Leccole omane. Pizzorusso lisas, et erinevalt Bobbiost ja Arezzost on Leccos ka järv. 

«Need on kindlad asitõendid, et Leonardo da Vinci kujutas just Leccot,» usub Pizzorusso.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles