Peterburi Jaani kiriku lepingud tõid Eesti Kontserdi juhile trahvi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Jaani kirik
Peterburi Jaani kirik Foto: Raigo Pajula

Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakond tuvastas, et Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten ja direktori kohusetäitja Marko Lõhmus muutsid Peterburi Jaani kiriku rekonstrueerimiseks sõlmitud hankelepinguid ebaseaduslikult ning karistas neid rahatrahviga.

Tänaseks on väärteoasjas tehtud otsused jõustunud ning trahvid makstud, ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Mailin Aasmäe Postimehele. Trahvisummasid rahandusministeerium aga avalikustada ei saa, sest see ei ole lubatud isikuandmete kaitse seaduse ja kriminaalmenetluse seadusega.

Ministeerium tuvastas menetluse käigus, et Eesti Kontserdi direktori Jüri Leiteni sõlmitud kokkuleppe alusel telliti asju, mis ei esialgselt hankelepingu mahtu ei kuulunud. Nii telliti lisaks erikujundusega sisustuse valmistamine ja paigaldamine ning tüüpmööbli hankimine ja paigaldamine.

Eesti Kontserdi direktori kohusetäitja Marko Lõhmuse sõlmitud kokkuleppe alusel telliti aga esialgselt hankelepingu mahtu mittekuulunud ehitustöid. See puudutab sisseehitatud toolidesüsteemi hankimist.

Aasmäe selgitas, et riigihankeõiguses võib hankelepingu muutmine toimuda üksnes riigihangete seaduses sätestatud rangetel ja erandlikel tingimustel. «Üldjuhul tuleb riigihanke mahtu mittekuuluvad tööd või riigihanke mahust väljajäänud tööd tellida uue riigihankega. Hankelepingu muutmise teel täiendavate tööde tellimisel võib olla tegemist hankelepingu muutmisega riigihangeteseaduse nõudeid rikkudes, mis toob endaga kaasa väärteovastutuse,» märkis pressiesindaja.

Leiten ütles, et ei ole otsusega nõus, kuid ei hakanud otsust vaidlustama, sest tegu oli niigi pikka protsessiga. «Tegemist on kahe riigi seadusandlustega, mis omavahel kokku ei sobi. Võime Eestis teha riigihankeid, aga firma, kes töö Peterburis ellu viib, peab omama ka Venemaal töötamise luba. Sellepärast ei saanud me kõike ellu viia nii, nagu siinsed reeglid ette näevad. Üritasime teha lihtsalt parima, mis Vene ja Eesti seadusandluse järgi võimalik ja ehitasime selle kiriku valmis,» rääkis ta.

«Minu kreedo on, et eluga tuleb edasi minna ja tegeleda edasiviivate asjadega. Ma ei ole otsusega nõus, aga samas kui see otsus viib meid edasi, siis loomulikult,» lisas Leiten.

Makstud trahvi suurust ei soovinud ta täpsustada. «See ei olnud väga suur trahv, võrreldav Eesti liiklustrahviga.»

Otsuse Leiteni kohta tegi ministeerium 19. märtsil ja see jõustus 4. aprillil. Lõhmuse kohta tehti otsus 21. märtsil ning see jõustus 6. aprillil.

Riigikontroll oli 2010. aastal kultuuriministeeriumi haldusalas tehtud auditites tuvastanud, et ministeeriumi valitsemisala asutus Eesti Kontsert on Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel korduvalt rikkunud seadust ning pöördus asjaga prokuratuuri. Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas kriminaalmenetluse mullu oktoobris kuriteo tunnuste puudumise tõttu, kuid jättis alles võimaluse väärteomenetluse alustamiseks, mida rahandusministeerium ka tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles