Elektritõuksidel kaagid pätsasid muuseumist 3000 aastat vana kulda

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Turvakaamerale jäi kaks varast, kes pätsasid Cambridgeshire'i muuseumist mitu tuhat aastat vanu kuldehteid.
Turvakaamerale jäi kaks varast, kes pätsasid Cambridgeshire'i muuseumist mitu tuhat aastat vanu kuldehteid. Foto: Cambridgeshire Police / Cover Image / Scanpix

Inglismaal asuva Ely muuseumi kuraatorid on murest murtud, sest muuseumist varastati pronksiajast säilinud kullast esemeid, vahendab BBC. 

Muuseumisse sisse murdnud kurjategijad pätsasid kullast käevõru ning kaelavõru, mis on ligikaudu 3000 aastat vanad, kusjuures kaelavõru väärtus ulatub 260 000 euroni.

Cambridgeshire'i politsei otsib kahte inimest, kes saabusid elektritõukeratastel ning on saanud varguses peamisteks kahtlusalusteks. 

Muuseumi kuraator Elie Hughes ütles: «Muuseum on löödud, et meie piirkonna pärandist midagi sellist kaduma läks. Meie kogukond on nii lahkelt aidanud seda kaelavõru 2017. aastal saada. Tegemist on kultuuriliselt olulise esemega, mida ei saa asendada. Üritame nüüd politseiga koostööd teha, et varastatud ehted leida.»

Politsei on alustanud jahti sadu tuhandeid eurosid väärt kuldehetele, mis muuseumist öösel varastati.
Politsei on alustanud jahti sadu tuhandeid eurosid väärt kuldehetele, mis muuseumist öösel varastati. Foto: The Trustees of the British Museum / Saul Peckham / Cover Images / Scanpix

Mõlemad esemed leiti Cambridgeshire'i idaosast metallidetektoritega ja anti siis muuseumile. Põllult avastatud kaelavõru peetakse kõige muljet avaldavamaks, mida on Inglismaalt viimase sajandi jooksul leitud, sest see on teistest suurem, kaalub tervelt 730 grammi ning on tehtud puhtast kullast.

Uurija Kiri Mazur ütles: «Nende esemete varastamine on kohutav tegu. Üritame nüüd kurjategijaid tuvastada, esemed üles otsida ja nad tagastada sinna, kuhu nad kuuluvad.»

Politsei palub infolt kõigilt kohalikelt, kes võisid näha kahte elektritõukeratastel inimest, kes viibisid muuseumi juures, parklas või jalakäijatele mõeldud teel muuseumi taga teisipäeval, alates südaööst kuni kella kaheni öösel.

Tagasi üles