Prantsusmaad külastanud Tom Hanks kritiseeris Vladimir Putinit (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Prantsusmaad külastanud Tom Hanksil jagus Vladimir Putini kohta kibedaid sõnu.
Prantsusmaad külastanud Tom Hanksil jagus Vladimir Putini kohta kibedaid sõnu. Foto: Castel Franck/ABACA/Scanpix

Tähistamaks 80 aasta möödumist Teise maailmasõja aegsest D-päevast, kui suri umbes 2500 Ameerika sõdurit, külastas Hollywoodi tippnäitleja Tom Hanks külastas Normandia Ameerika surnuaeda ja mälestuspaika Prantsusmaal. Seal rääkis näitleja uudistekanalile CNN, mida ta arvab Euroopas puhkenud sõjast ja selle algatajast.

«Ma poleks eales arvanud, et Euroopas läheb mu eluaja jooksul maa peal taas sõjaks, sest eelmisel korral, kui seda tehti, oli see kogu inimkonna jaoks katastroofiline,» ütles Tom Hanks Ukraina sõjast rääkides. «Naljakas, kuidas kõik tuleb üheainsa inimese egost. Samuti 30ndatel ütles üks mees, et ta lahendab kõik probleemid, sest ta teab, mis töötab ja mis mitte.»

Suure ajaloohuviga Tom Hanks on mänginud mitmes Teise maailmasõja teemalises filmis ning sarjas, sealhulgas Steven Spielbergi viie Oscariga pärjatud «Reamees Ryani päästmine» ning HBO 2001. aasta seriaal «Band of Brothers». Paar aastat tagasi mängis Tom Hanks Apple TV+ filmis «Greyhound», mille lugu toimub samuti Teise maailmasõja päevil.

Tom Hanks ja Steven Spielberg tähistamas Prantsusmaal 80 aasta möödumist D-päevast.
Tom Hanks ja Steven Spielberg tähistamas Prantsusmaal 80 aasta möödumist D-päevast. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Hanks lisas: «Ma usun sajaprotsendiliselt Ameerika inimestesse ja arusaamisse, mis on õige ja mis vale. Kui Euroopas peaks nüüd juhtuma midagi nii määravat kui juhtus toona, siis poleks küsimustki. Aga see võtaks aega, see ei juhtuks üleöö, see mõeldaks põhjalikult läbi.» Hanksi hinnangul võiksid ameeriklased Euroopas toimuva sõja osas üksmeelele jõuda, kuid see nõuaks aega.

Hanks jagas tunnustust ka Ameerika sõduritele, kes kunagi D-päeval sõdisid. «Nad jätsid selja taha kõik mugavused turvalises Ameerikas teisel pool ookeani ning lasid end siia panna. Milleks? Sest see oli õige asi, mida teha. Neid ei tegutsenud status quo kaitsmiseksnad ei võitnud sellega territooriumi, nad ei tulnud rikastuma ega midagi vallutama. Nad tulid, et tulevikku lappida.»

Tagasi üles