Eesti õuduskomöödia tõmbab välismaal tähelepanu: Rita Rätsepp on unustamatu!

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
«Mootorsaed laulsid» on nagu «Texase mootorsaemõrvad» Monty Pythoni stiilis.
«Mootorsaed laulsid» on nagu «Texase mootorsaemõrvad» Monty Pythoni stiilis. Foto: Filmikaader

Eile, 23. juulil toimus rahvusvahelisel žanrifilmide festivalil Fantasia Eesti õuduskomöödia «Mootorsaed laulsid» esilinastus. Juba mitu päeva enne esilinastust olid piletid kõik välja müüdud ning ilmunud on esimesed välismaised arvustused, mis Sander Marani loodud muusikalist verepulma kiidavad. «Tõsiasi, et film pärineb Eestist, teeb selle millegipärast veel paremaks!» kiidab üks arvustaja. 

«Mootorsaed laulsid» on mõnusalt arulage žanrikompott, mis Eestis linastus aprilli lõpus Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil ning vallutab nüüd aegamööda ülejäänud maailma. 

Žanrifilmide festivalidele sobib Sander Marani umbes kümme aastat valminud õuduskomöödia suurepäraselt, sest tegemist on pöörase seguga muusikalist, rapperist, komöödiast ning teekonnafilmist, kus noored põgenevad mootorsaega relvastatud Killeri ja tema kannibalide perekonna eest. Ja seda kõike lõbusa, lausa romantilise laulu saatel, sest muidugi ei saa niisugusest filmist puududa ka armastus – jõud, mis suudab kurjuse alistada.

Saage tuttavaks: Killer!
Saage tuttavaks: Killer! Foto: Filmikaader

Tegemist on kodukootud teosega, mis valmis suurenisti Sander Marani aastatepikkuse vaeva tulemusena, kusjuures režissöör on ise maininud, et 2013. aastal võttesse läinud filmi tegemiseks andsid jõudu makaronid ning ketšup. Ketšup mõistagi leidis kasutust ka võltsverena, mida filmis voolab suurtes kogustes. Välismaised filmiarvustajad on «Mootorsaed laulsid» häbitust huumorist ning mõnusast meeleolust igal juhul võlutud.

Nate Richard kirjutab veebisaidil Collider: «Kogu film mõjub kõige paremas mõttes nagu palavikuline unenägu, mis mõeldud kõigile, kes YouTube'ist Adult Swimi sketše, South Parki kordusi ning b-kategooria rappereid vaadates üles kasvasid!»

«Film pakub täpselt seda, mida pressimaterjalides lubatakse. Siia on pandud Monty Pythoni arulagedat huumorit, et jutustada «Texase mootorsaemõrvade» lugu koos natukese «Hüljatutega»,» muheleb kriitik Karina Adelgaard veebisaidil Heaven of Horror. «Ei kõla nagu hittfilmi retsept, aga selle meeskonna ja nende osatäitjatega see toimib! Kaasa aitab ka see, et terve selle muusikali verest leemendav lugu toimub ühe päeva jooksul. Aga milline päev see küll on!»

Filmi võtted toimusid 2013. aastal, aga lõplikult valmis sai see alles nüüd.
Filmi võtted toimusid 2013. aastal, aga lõplikult valmis sai see alles nüüd. Foto: Filmikaader

Kriitik Emma Vine kirjutab veebisaidil Loud and Clear Reviews: «Suureks plusspunktiks on osatäitjate mõnusad rollisooritused. Killeri ema, keda mängib Rita Rätsepp, on filmi unustamatu kõrgpunkt. Ta on uskumatult kuri ning tema ähvardav iseloom tekitab sinus füüsilist ebamugavust kohe, kui ta ekraanile ilmub.»

Jonathan Dehaan kirjutab saidil Nightmare on Film Street: «Ma ei saa ausalt öelda, et mulle oleks meeldinud iga sekund sellest filmist. Tõtt-öelda on seal stseene, mis mulle kohe üldse ei meeldinud. Aga see on tõeline kino. See on kunst. Siin on võimalik näha, kuidas mehel rebitakse küljest silmad ja munandid ning siis topitakse munandid talle silmakoobastesse...»

Eestis linastub «Mootorsaed laulsid» uuesti peagi Tartuffil. Režissöör Sander Maran ja tema vend, produtsent Kaur Maran käisid Postimehe kultuuritoimetuse saates rääkimas, kuidas film kümne aastaga lõpuks valmis sai. Kuula nende meenutusi filmi tegemisest!

Tagasi üles