PILETIMÜÜK ON KEHV Maailma kõige rajum suvefestival lõppes mullu katastroofiga, enam ei taheta minna (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Festivalile Burning Man tuleb igal aastal kümneid tuhandeid inimesi, kuid tänavu on festival piletimüügiga hädas.
Festivalile Burning Man tuleb igal aastal kümneid tuhandeid inimesi, kuid tänavu on festival piletimüügiga hädas. Foto: FREE REUTERS / Shannon Stapleton
  • Pärast mullust vihmauputust ei tasu ülikallis Burning Mani festival ennast enam ära.
  • Korraldajad müüvad ikka pileteid, kuigi festival algab paari nädala pärast.
  • Boheemlaslikust unelmast on saanud kuum ja kulukas ettevõtmine.

Igal aastal Black Rock Citys Nevadas toimuv nädalapikkune kõrbefestival Burning Man on boheemlaslik suurfestival, kuhu igalt poolt üle maailma kohale rännatakse, et ennast segamatult kõrbetuultes vabaks lasta. Piletimüük tänavusele Burning Manile on aga ootamatult kokku kuivanud, vahendab The San Francisco Standard. Üheks põhjuseks on kindlasti eelmise aasta Burning Mani tabanud vihmakatastroof, mis muutis festivali mudapõrguks ning jättis inimesed keset kõrbe lõksu.

Eelmisel aastal Burning Mani tabanud paduvihma said kogeda näiteks kuulus koomik Chris Rock ning DJ Diplo, aga ka eesti DJ Alari Teede ning tema meigikunstnikust kallim Anni. Tuntud inimesed vahendasid sotsiaalmeedias keerukat põgenemist festivalilt, kus rahvamassid jäid järsku paksu muda sisse kinni. Lisaks mullusele vihmakatastroofile on läinud kõrbes üha kuumemaks.

Kas äge kõrbepidu või hoopis nagu «Mad Maxi» film? Kümnete tuhandete külastajatega Burning Man on vaikselt kaotamas oma võlu.
Kas äge kõrbepidu või hoopis nagu «Mad Maxi» film? Kümnete tuhandete külastajatega Burning Man on vaikselt kaotamas oma võlu. Foto: Andy Barron / The Reno Gazette-Journal via AP

Teisisõnu, välitingimused Burning Manil on viimastel aastatel muutunud eriti karmiks, aga ometi tõstavad festivali korraldajad halastamatult piletihindu. Tundub, et kõrb on kaotanud oma võlu ja inimesed ei lähe enam liimile, sest korraldajad on augusti lõpus toimuvale Burning Manile veel 3000 piletit müüki pannud.

Tavaliselt peaks praeguseks hetkeks olema kõik piletid juba välja müüdud. Korraldajad on ka uuesti avanud niinimetatud piletiabi programmi, mis võimaldab inimestel saada pilet madalama hinnaga (220 dollarit). Sellega loodavad Burning Mani korraldajad tuua festivalile uusi inimesi ning kauaaegseid Burning Mani külastajaid, kes pärast eelmise aasta festivali laastanud vihmaõudust pelgavad uuesti tulla.

Burning Mani tegevjuht Marian Goodell leiab, et festival on esialgse piletimüügi ootused täitnud ning pakub sel aastal inimestele rohkemgi võimalusi vabameelsele kõrbepeole jõuda, kuid elupõlised Burning Mani fännid usuvad, et midagi siiski käärib ja inimeste huvi selle festivali vastu on kustumas.

Foto Burning Mani festivalilt 2014. aastal.
Foto Burning Mani festivalilt 2014. aastal. Foto: Andy Barron / AP / Scanpix

Alamedas elav Marisa Lenhardt on viimased 20 aastat korraldanud Burning Manil populaarset puurivõitluste laagrit Death Guild Thunderdome, mida paljud nimetavad kõrbefestivali tumedaks südameks. Tema sõnul on äärmiselt ebatavaline, et 25. augustil algav festival polegi praeguseks täiesti välja müüdud. Ta usub, et selle aasta madal külastatavus on kindlasti seotud ekstreemsete ilmatingimustega, mis festivali eelmistel aastatel tabanud on, ning tõusvate piletihindadega. Festivalile autoga tulles peab pileti eest välja käima lausa 780 dollarit.

«Kliimamuutused on üüratud ja kõik on kallis,» ütles Lenhardt. «Mitmed inimesed on mulle öelnud, et nad ei tule tagasi, kui seal kuskil õhukonditsioneeri ei ole.»

2011. aastal oli Burning Man nii populaarne sündmus, et piletid müüdi esimese päevaga läbi ning festivalile tuli kohale 53 000 inimest. Vähem kui kümme aastat hiljem tuli Burning Manile tervelt 79 000 inimest. See üritus on aastakümnetega läbi teinud tohutu arengu.

Mudapõrgu mullusel Burning Manil.
Mudapõrgu mullusel Burning Manil. Foto: PAUL REDER

Tänapäeval käivad Burning Manil staarid, kohapeal korraldatakse glamuurseid erapidusid ning festivali tegemiseks kulub tohutult hulgal kütust ja ressursse. Veel 90ndate alguses kogunes Black Rocki kõrbesse festivalile kõigest pool tuhat inimest.

Burning Mani fännid, kes igal aastal läinud kõrbesse pidu panema, on festivali vastu aga vaikselt huvi kaotanud, eriti pärast seda, kui eelmisel aastal jäi 77 000 inimest festivalile lihtsalt lõksu. Burning Mani veteran Ryan Considine ütles The Standardile, et tema laager Ideate selle aasta festivalil ei toimu, sest ta on nii kurnatud ja kõik on nii kallis. «Ma tegin eelmisel aastal tohutult tööd. Laager oli võrratu. Aga seda korraldada on lihtsalt nii kulukas.»

Siin üks fotomeenutus, milline nägi välja eelmise aasta väga vihmane Burning Man:

Ootamatult saabunud paduvihm ja sellega kaasnenud paks muda on festivalilt lahkumise muutnud ülikeeruliseks.
Ootamatult saabunud paduvihm ja sellega kaasnenud paks muda on festivalilt lahkumise muutnud ülikeeruliseks. Foto: Trevor Hughes / USA TODAY NETWORK via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES.

Märksõnad

Tagasi üles