Quentin Tarantino surmajuhtumist võtetel: Alec Baldwin oli ise loll, et relva ei kontrollinud

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Quentin Tarantino Cannes'i filmifestivali lõputseremoonial.
Quentin Tarantino Cannes'i filmifestivali lõputseremoonial. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes
  • Quentin Tarantino leiab, et Alec Baldwin oli osaliselt vastutav surmajuhtumi pärast «Rusti» võtetel.
  • Tarantino sõnul pannakse võtetel relva sisse padrunid, sest see on efektsem ja reaalsem.
  • Režissööri arvates ei järginud Baldwin olulisi reegleid ja see maksis kätte.

Filmi «Rust» võtetel operaatori maha lasknud Alec Baldwin lahkus kohtust vaba mehena, sest tema vastu esitatud süüdistused tühistati. Sellele vaatamata leidub neid, kes usuvad, et Baldwin oli juhtunu eest vähemalt osaliselt vastutav. Quentin Tarantino nende seas.

Tarantino oli hiljuti uuesti külas koomiku ja kommentaatori Bill Maheri jutusaates «Club Random», kus ühel hetkel liikus vestlus vesterni «Rust» võtetel aset leidnud tragöödiale. Peaosatäitja Alec Baldwinile ulatati relv, mis näitleja teadmata oli laetud. Tulirelv läks lahti ning selle tagajärjel suri operaator Halyna Hutchins.

Quentin Tarantino usub, et ka Baldwin oli osaliselt süüdi. 61-aastane Tarantino pole seejuures ise teinud filmi, kus ei kasutataks tulirelvi.

«Kui päris aus olla, siis sellises olukorras vastutab 90 protsendi ulatuses relvur ning näitleja on 10 protsenti vastutav,» leidis Tarantino. «Tegemist on ikkagi tulirelvaga. Mis puudutab vastutust, siis näitleja on selles mingil määral osaline.»

Baldwin ei järginud reegleid

Režissöör selgitas, et näitleja peab olema väga teadlik, kas relv on laetud paukpadrunite või päris padrunitega ja astuma kindlaid samme, et ka ise ohutuses veenduda. Kogu vastutus ei ole ainult relvuril, kes tegeleb relvade hooldamise ning laadimisega. Tarantino leidis, et kui Baldwin oleks teinud kõike reeglite järgi, siis oleks tragöödia juhtumata jäänud. 

Quentin Tarantino ja abikaasa Danielle.
Quentin Tarantino ja abikaasa Danielle. Foto: Shutterstock

«Nende sammude eesmärk ongi kindlaks teha, et relval on raud tühi ja midagi pole kinni jäänud. Näitlejale näidatakse paukpadrunid ette, mida stseenis kasutatakse,» selgitas Tarantino.

Filmitegija tõi välja, et kui näitleja teab, et relvas on kolm ehtsat padrunit ning teeb kolm lasku, aga relv tulistab ainult kaks kuuli, siis peab näitleja stseeni katkestama ning ütlema, et relv tulistas vist ainult kaks korda. «Ta peab kohe teatama, et tal võib nii-öelda kuum relv käes olla.»

Alec Baldwin pärast vesterni võtteplatsil aset leidnud tragöödiat. Baldwin on ka filmi produtsent ning operaatori surmast hoolimata otsustati «Rust» siiski valmis teha.
Alec Baldwin pärast vesterni võtteplatsil aset leidnud tragöödiat. Baldwin on ka filmi produtsent ning operaatori surmast hoolimata otsustati «Rust» siiski valmis teha. Foto: Jim Weber / AP

Maher imestas, miks ei võiks relvad lihtsalt olla tühjad, sest lasud saaks ju hiljem järelproduktsioonis lisada. Seepeale vastas Tarantino: «Pornofilmidele saab ka hiljem digitaalsed erektsioonid lisada, aga kes seda vaadata tahaks? Põnev on näha, kuidas paukpadruneid tulistatakse ning relvast oranži tuld pritsib.»

Alec Baldwin filmi «Rust» võtetel.
Alec Baldwin filmi «Rust» võtetel. Foto: Santa Fe County Sheriff s Office / ZUMA Press Wire Service

Relvur sai vanglakaristuse

«Rusti» võtetel relvade eest vastutanud Hannah Gutierrez-Reed mõisteti tahtmatu tapmise eest 18 kuuks vangi, kuid Alec Baldwinile esitatud süüdistused tühistati ning näitleja juhtunu eest mingisugust karistust kandma ei pea.

Baldwin väitis, et tal ei olnud saatuslikul päeval relva haarates aimugi, et see on päriselt laetud. Samuti kostis näitleja, et tema päästikule ei vajutanud. Kui kohtus oleks Baldwin süüdi mõistetud, oleks teda sellest hoolimata oodanud vähemalt 18 kuu pikkune vanglakaristus.

Tagasi üles