TULEB PÕNEV VESTLUS Kõige rajum Šotimaa kirjanik astub Tartus publiku ette

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Irvine Welsh saabub peagi Eestisse, et astuda publiku ette Tartus toimuval festivalil unda.
Irvine Welsh saabub peagi Eestisse, et astuda publiku ette Tartus toimuval festivalil unda. Foto: Mpi10/capital Pictures

19.–22. septembril Tartus Eesti Rahva Muuseumis toimuva elektroonilise muusika festivali unda programm on avalik. Tartu 2024 osana toimuva sündmuse kavast leiab klubiööd, kontserdid, põneva vestlusprogrammi ning palju muud.

Neljapäeval, 19. septembril toimuval unda avatseremoonial kuuleb Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri esituses elektroonilise muusika produtsendi Kenn-Eerik Kannikese debüütalbumit «Computations». Tegemist on unda, ERSO ja HALLi ühisprojektiga.

Lisaks kontserdile astub ettekandega «How Club Culture Strengthens Social Fabric» lavale Berliini ööelu pioneer ja legendaarse klubi Tresor asutaja Dimitri Hegemann, kes räägib, kuidas öökultuur panustab kogukondade loomisesse, loovuse sütitamisse ning linnaruumi kujundamisse.

Sama õhtul toimuvas vestlusringis arutletakse mineviku-, oleviku- ja tulevikukultuuri põimumise üle ning vaadeldakse, mida on ühist meie esivanemate kultuuril praegu tantsupõrandatel toimuvaga. Hilisema õhtu juhatab sisse Eesti alternatiivroki pioneer Röövel Ööbik.

Reedel, 20. septembril stardib unda vestlusprogramm. Kultusfilmi «Trainspotting» aluseks olnud raamatu autorit Irvine Welshi intervjueerib kirjanik, luuletaja ja popkulturist Jim Ashilevi. Intervjuu käsitleb kultuuri ja tehnoloogia kokkupuutepunkte ning seda, kuidas industrialiseerimine ja patriarhaalsed struktuurid kujundavad ühiskonda ja inimkogemust.

Irvine Welsh.
Irvine Welsh. Foto: SWNS

Populaarse Instagrami konto Yellow Squares looja, muusik, kunstnik, mänedžer ja kultuuriaktivist Elijah teeb aga ettekande DJ-kultuurist ning otsib vastust küsimusele, kas maailm vajab rohkem DJsid. Kohalikud ja välismaised klubipromotoorid ning DJd arutavad vestlusringis, kuidas saavad klubid luua digitaalse eraldatuse ajastul kollektiivseid kogemusi.

unda teine päev kulmineerub hommikuni vältava klubiööga, kus astuvad üles DJ Marcelle, Call Super, object blue, Nikolajev, Elijah, ISAbella, Rezzett (LIVE), Denzel, DJ Shore Road, Nebukat, Haigla Peo DJd ja paljud teised.

Laupäeval, 21. septembril avab unda uksed juba kell 15 päeval ning kutsub aruteludele ja töötubadesse. Kõik huvilised on oodatud klubi Tresor projekti Academy of Subcultural Understanding töötuppa, mida veab Diana Alagić. Töötoas jagatakse näpunäiteid, mida läheb vaja ööelu majandamiseks või enda klubi loomiseks. Klubikultuuriuurija Emma Warren viib aga läbi töötoa, kuidas ja miks on oluline dokumenteerida oma kultuuri.

Aruteluringis «Club Space Odyssey» arutlevad sisearhitekt Ann-Katriin Kelder, urbanist Kadri Lind, muusik Aivar Tõnso ning moderaator Tanel Mütt selle üle, kuidas mõjutavad arhitektuur, urbanism ja heli klubikogemust ning milline mõju on klubiruumidel tantsumuusika kultuurile ja kogukonna identiteedile.

Vestluses «Rave Fatigue» süvenevad moderaator Elise Rohtmets, DJ ja psühholoog Kersten Kõrge, neuroteadlane Aoife McGuinness, aktivist Yewande Adeniran ning muusikapsühholoog ja teadur Marju Raju sellesse, kuidas muuta klubikeskkonnad kaasavamaks ja ligipääsetavamaks ning kuidas üldse tervislikumalt pidutseda.

Paneelis «Dance Your Way Home» lahkavad tantsimise psühholoogilist, ühiskondlikku ja kogukondlikku tähendust klubikultuuri uurija Emma Warren, tantsijad, tantsuõpetajad ja koreograafid Rauno Zubko ja Madli Teller. Vestlust modereerib kultuuriajakirjanik ja Sõltumatu Tantsu Lava loovprodutsent Kärt Kelder.

Samuti arutlevad Brasiiliast pärit DJ SANTI ja Nigeeriast pärit Chika Ogumka koos Kaspar Viilupiga Ladina-Ameerika, Aafrika ja Lähis-Ida muusikastiilide viimaste aastate populaarsuse üle lääne klubimuusikas. Karl Käsnapuu juhtimisel otsivad aga muusika, tantsu ja surmakultuuri seoseid akadeemikud Anu Põldsam, Roomet Jakapi ja Saile Johanna Langsepp. Kõik paneelid ja töötoad toimuvad inglise keeles.

Lisaks saab unda festivali jooksul näha Aivar Tõnso loodud ebakõlarite installatsiooni «Lummafooria», Joey Bania ja Baly Gaudini Soomaa rahvuspargis filmitud eksperimentaalset lühifilmi, Pire Sova ja Ando Naulaineni installatsioone ja paljut muud.

Laupäeva kulminatsiooniks on erakordne klubiöö, kust leiab muuhulgas koostöös klubiga Tresor kureeritud lava, mis toob kokku artistid Detroitist, Berliinist ja Eestist. Tresor tuleb Tartusse Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 kutsel ja teeb koostööd unda ja klubiga HALL.

Klubiõhtul astuvad üles Blake Baxter, DJ Skurge, Bloody Mary B2B Handmade, Micaxsan, Scvmfvcks (LIVE), Maarja Nuut & Nicolas Stocker (LIVE), Big Leg, Akimat, noa, Daura, Mica, Jaan, jpt. Pärast programmi lõppu ootab unda festival pühapäeval, 22. septembril kõiki Emajõele Sulpsu baari (endine NAIIV) järelpeole, mida kureerib koos eesti artistidega populaarne Berliini peokollektiiv Fandango.

unda kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

Tagasi üles