Kellegi teise unistus: Kelly Sildaru muserdav saladus tuleb päevavalgele (17)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Eesti kinodesse jõuab dokumentaal «Kelly: kellegi teise unistus» oktoobris. «Ootan juba väga, millal toimub Eestis esilinastus ja siinne publik seda näha saab, sest ma ise olen tulemusega väga rahul,» ütleb filmi peategelane Kelly Sildaru.
Eesti kinodesse jõuab dokumentaal «Kelly: kellegi teise unistus» oktoobris. «Ootan juba väga, millal toimub Eestis esilinastus ja siinne publik seda näha saab, sest ma ise olen tulemusega väga rahul,» ütleb filmi peategelane Kelly Sildaru. Foto: Filmikaader
  • «Kelly: kellegi teise unistus» maailma esilinastus toimus maikuus Torontos.
  • Lisaks spordisaavutustele tuleb filmis päevavalgele ka Kelly eduloo varjatum pool.
  • Välismaiste filmikriitikute sõnul on see väga võimas, kuid ka emotsionaalselt valus film.

Dokumentaalfilm «Kelly: kellegi teise unistus» räägib siira loo noorest sportlasest, Kelly Sildarust, kes 13-aastaselt võidab X-mängude kulla slopestyle’is, vigursuusatamise kõige ohtlikumal alal. Lisaks spordisaavutustele tuleb päevavalgele ka Kelly eduloo varjatum pool. Sel sügisel kinodesse jõudva ja pea kümme aastat tehtud filmi esimene treiler on nüüd avalik.

Film räägib Eesti ekstreemspordi imelapsest Kelly Sildarust, kes ilmub justkui mitte kusagilt – Eestist, kus selle spordiala harrastamiseks pole ei mägesid ega eeskujusid. Üleöö saab temast taliolümpiamängude medalitele lootva väikerahva lemmik, keda juhendas isa Tõnis Sildaru.

Neist kahest saavad meediakangelased – imelaps ja isehakanud treener. Kelly on suusarajal uskumatult edukas, kuni ​​pärast pea lõputut triumfide rida purustab vigastus aga unistuse – Kelly jääb eemale 2018. aasta taliolümpiamängudest, mis pidid plaani järgi olema esimesed tema rekordeid purustavas karjääris.

Lisaks tuleb päevavalgele muserdav saladus ja Kelly eduka teekonna varjatud pool. See on Kelly lugu läbi tema enda ja kõrvalseisjate pilgu – ilma filtriteta.

Eesti kinodesse jõuab dokumentaal «Kelly: kellegi teise unistus» oktoobris. «Ootan juba väga, millal toimub Eestis esilinastus ja siinne publik seda näha saab, sest ma ise olen tulemusega väga rahul,» ütleb filmi peategelane Kelly Sildaru.

«Kuna tegemist on isikliku ja tundliku teemaga, siis tundsin algul veidi hirmu, kuidas publik sellele reageerib. Kuid Torontos toimunud maailma esilinastusel oli väga soe vastuvõtt, mistõttu lähen kodupublikule vastu rahuliku südamega. See, et meie tehtu on juba maailmas sellise toetava vastuvõtu saanud, tähendab mulle väga palju!»

«Kelly: kellegi teise unistus» maailma esilinastus toimus tänavu maikuus Torontos Kanadas, tunnustatud rahvusvahelisel dokifestivalil Hot Docs Festival. Filmi valis Hot Docs festivali publik 10 parima dokumentaalfilmi hulka.

Välismaiste filmikriitikute sõnul on see väga võimas, kuid ka emotsionaalselt valus film, mis teisalt on täis julgust ja annab lootust paljudele noortele spordisõpradele. See on meisterlik ja tempokas dokumentaalfilm, mis hoiab vaataja konksu otsas ning ei lange tavapärastesse retoorilistesse lõksudesse.

Kelly Sildaru portreefilmi plakat.
Kelly Sildaru portreefilmi plakat. Foto: Filmikaader

Režissöör ja produtsent Helen Lõhmus loodab, et kodupubliku hulgas on palju väikeseid ja suuri spordisõpru, lapsi ja nende vanemaid, aga kindlasti ka treenereid, kohtunikke ja spordiinstitutsioonide juhte.

«Kuna film ei jätnud publikut külmaks maailma esilinastusel Torontos, vaid kõnetas teravalt ning tekitas elavat arutelu, ootan ka siin saalides värvikaid vestlusi ja arutelusid pärast dokumentaali vaatamist. Usun, et iga Eesti inimene leiab selles loos nii äratundmist kui ka uusi mõtteid,» lisab ta lõpetuseks.

«Kelly: kellegi teise unistus» režissöörid on Helen Lõhmus ja Leana Jalukse, stsenarist Leana Jalukse, operaatorid William Mermoud, Jean Remy Ceron ja Mart Ratasepp, monteerija Mirjam Jegorov, helilooja Sten Šeripov, produtsendid Helen Lõhmus, Sten-Kristian Saluveer ja David Lacote. Tootjad Oree Films ja PVS Company.

Tagasi üles