Eesti hooned Euroopa arhitektuuri preemia finaali ei pääsenud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Rotermanni kvartal kandideeris Euroopa kaasaegse arhitektuuri preemiale.
Ka Rotermanni kvartal kandideeris Euroopa kaasaegse arhitektuuri preemiale. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa nüüdisaegse arhitektuuri preemia viis finalisti on valitud, Eesti arhitektid finaali ei pääsenud.


Euroopa Komisjon ja Mies van der Rohe Fond Barcelonas on Euroopa Liidu Mies van der Rohe nime kandva nüüdisaegse arhitektuuri preemia 340 kandidaadi seast välja valinud viis finalisti, teatas arhitektuurimuuseum.

Eestist kandideeris sellele auhinnale Tartus asuv Lotte lasteaed (arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil), pansionaat Pärnus (arhitekt Kalle Vellevoog), Rotermanni kvartali neli äri- ja kortermaja (arhitektid Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür), Rotermanni laudsepa töökoda (arhitektid Andrus Kõresaar, Raivo Kotov), Rotermanni jahulao büroohoone (arhitektid Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Yoko Azukawa), Tallinna sünagoog (arhitektid Lembit-Kaur Stöör, Tõnis Kimmel, Andrus Kõresaar, sisearhitektid Raili Paling, Liis Lindvere) ja Korvamäe suveköök (arhitektid Peeter Pere, Urmas Muru).

Preemia viis finalisti on arhitekt Atelier Marc Barani kavandatud Nizza trammivõrk ja kesklinna jalakäijate tsoon, Massimiliano ja Doriana Fuksase loodud Zenith Music Hall Strasbouris, arhitektuuribüroo Grafton Architects kavandatud Luigi Bocconi Ülikool Milaanos, Snohetta loodud Norra Ooperi- ja Balletiteater Oslos ja Barcelona Sant Antoni linnaosa raamatukogu, vanurite keskus ja linnaruumi lahendus, mille tegid RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.

22. aprillil tutvustavad finalistid Barcelonas oma ehitisi ning võitja tehakse teatavaks mais. 60 000 euro suurune arhitektuuriauhind anti esimest korda välja 1987. aastal ning seda tehakse üle aasta.

Arvesse lähevad kahe viimase aasta jooksul valminud objektid. Lisaks peaauhinnale antakse välja 20 000 euro suurune auhind noorele karjääri alustavale arhitektile.

Tegemist on ühe tähtsaima ja prestiižikama rahvusvahelise arhitektuuripreemiaga. Selle väljaandmisega rõhutatakse arhitektuuri loovuse ja innovatiivsuse arendamise võimalusi ning juhitakse tähelepanu Euroopa arhitektide osale uute ideede ja tehnoloogiate kasutuselevõtmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles