«Top Geari» mehed jätavad hüvasti: Jeremy Clarkson paljastas, miks loobub koostööst Hammondi ja May'ga

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Ühe ajastu lõpp: «Top Gear» saab lõplikult läbi. Jeremy Clarkson (pildil) selgitas, miks ta ei taha saadet enam teha.
Ühe ajastu lõpp: «Top Gear» saab lõplikult läbi. Jeremy Clarkson (pildil) selgitas, miks ta ei taha saadet enam teha. Foto: picture alliance / Hasan Bratic
  • Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May hakkasid «Top Geari» tegema 2002. aastal.
  • Clarksoni sõnul mõeldi pikalt, kus peaks toimuma «The Grand Touri» lõppsaate vääriline autoreis.
  • Erisaade «The Grand Tour: One for the Road» ilmub 13. septembril Amazon Prime Videos.

Jeremy Clarkson selgitas, miks ta plaanib lõpetada igasuguse koostöö Richard Hammondi ja James Mayga, kellega koos hakkas Clarkson 2002. aastal tegema ülipopulaarset autosaadet «Top Gear».

«Top Gear» hakkas BBC eetris jooksma 22 aastat tagasi ning seejärel alustati üheskoos Amazon Prime Videos sarja «The Grand Tour», mis algas 2016. aastal. Clarksonil, Hammondil ja Mayl on fänne üle kogu maailma, kuid nüüd on kolmik valmis luigelauluks.

Võimalik, et Hammond ja May edaspidi veel midagi autoteemalist kahekesi teevad, kuid Clarkson on väga kindel oma otsuses mootorimürina ja kaamera ees rooli keeramisega lõpparve teha.

Clarksonil on kaamera ees autodes istumisest küllalt saanud.
Clarksonil on kaamera ees autodes istumisest küllalt saanud. Foto: AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS

«Olles televisioonis 36 aastat autodest jahunud, pakin nüüd asjad kokku. Ma olen liiga vana ja paks, et ronida autodesse, mis mulle meeldivad. Ja ma ei taha sõita autodega, mis mulle ei meeldi,» rääkis Clarkson The Sunday Timesile.

«See ühtlasi tähendab, et minu 22 aastat kestnud koostöö James May ja Richard Hammondiga on nüüd lõpule jõudnud. Te näete meie viimast ühist sõitu peagi Amazon Prime'is. See on väga emotsionaalne.»

Clarksoni sõnul mõtlesid nad pikalt, kuidas paarkümmend aastat jätkunud tele-koostöö lõppema peaks. «Otsustasime lähtuda tähestikust,» kostis Clarkson. 13. septembril voogedastusplatvormile jõudev «Top Geari» erisaade «One for the Road» viib vaatajad nimelt Zimbabwesse. 

«Sinna minekuks oli tegelikult veel üks põhjus,» jätkas Clarkson. «Nagu ikka, me sõitsime seal idast läände, aga siis me ületasime piiri ning lõpetasime täpselt seal, kus me aastaid tagasi alustasime: Botswanas Makgadikgadi soolapankadel.»

Clarksoni sõnul on nad kolmekesi väga rõõmsad, et nende töösuhe ei lagunenud aastate jooksul ära ega andnud kõmulehtedele mahlast materjali. Telesaatejuht ütles, et sooritati turvaline ja õrn maandumine.

Legendaarne «Top Geari» kolmik filmis Aafrikas kibemagusa ja võimsa hüvastijätu.
Legendaarne «Top Geari» kolmik filmis Aafrikas kibemagusa ja võimsa hüvastijätu. Foto: AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS

«Kas see oli kurb tunne, kui režissöör ütles, et võtted on tehtud? Jah, oli küll. Eriti kuna suur osa võttegrupist oli meiega juba siis, kui me esimest korda seal käisime. Inimesed mõtlevad, et «Top Gear» koosneb lihtsalt minust, Richardist ja Jamesist. Aga see pole nii. Meil on aastaid samad meeskonnad olnud. Oleme kõik koos suureks kasvanud,» lausus Clarkson.

«Me oleme koos telkinud, hullupööra ehmunud, koos meeletult naernud. Need võttegrupi tüübid tegid saate võimalikuks. Nad hoidsid kaameraid ja mikrofone sees, isegi kui oli liiga külm või ohtlik. Tänu sellele oli produtsent Andy Wilmanil 1200 tundi materjali,» jätkas 64-aastane Clarkson.

Clarksonil on praegu käimas 2021. aastal alanud dokumentaalsari «Clarksoni farm», mis räägib tema farmist Cotsworldis. Väidetavalt püüab Amazon «The Grand Touri» sarja elus hoida isegi pärast kolme saatejuhi lahkumist.

Tagasi üles