Depressiooniga võitlev Gameboy Tetris ravist Seewaldis: kohtan palju noori, kellel käed arme täis

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Gameboy Tetris selgitas, et teda tabas depressioon 30. eluaastates.
Gameboy Tetris selgitas, et teda tabas depressioon 30. eluaastates. Foto: Sander Ilvest, Postimees
  • Gameboy Tetris kirjeldas, et tal on muusikuna vahepeal raske pausi võtta.
  • Gameboy Tetris püüdis endalt elu võtta ning loodab nüüd leida arstide abiga endale sobivad ravimid.
  • Vaata allpool, kuhu vaimse tervisega seotud murede korral helistada saab!

Depressiooni pärast Seewaldis ravil viibiv muusik Gameboy Tetris ehk Pavel Botšarov osales taskuhäälingus «LEGE PODCAST», mis salvestati Seewaldi õuel. Oma depressioonist esialgu TikTokis teada andnud muusik selgitas, kuidas tal ravi läinud on ning kirjeldas muusikueluga kaasnevat koormust.

«Ma tegelen endaga. Käin graafiku alusel jalutamas ja söömas. On aeg pea korda teha,» kirjeldas Pavel saatejuht Tomas Legrantile oma praegust elu Seewaldis, mis on tema sõnul suurepärane koht puhkamiseks. Pavel lisas, et teda on sinna alati toonud sõbrad, kes on märganud, et midagi on valesti.

Pavel märkis, et talle meeldib väga stuudios muusikaga tegeleda, kuid esinemised ning kiiresti täituv kalender panevad talle peale suure koormuse. Järsku muutub keeruliseks puhkepausi võtta, sest peab nii palju ringi sõitma ja laval olema. «Kui oled ratta sees ja kõik nädalad ette on kirjas, siis pausi võtta on päris raske. Niimoodi ta koguneb. Nagu Käsna-Kalle lähed täis mingi hetk.»

Kõik algas kolmekümnendates

Pavel Botšarov kostis, et tema jaoks on vaimse tervise võitlus võrdlemisi uus, eriti võrreldes lõikearmidega noortega, keda ta muusikuna sageli kohtab. «Praegu ma kohtan nii palju noori, kellel on käed arme täis ja nad on väga noored inimesed. Minuni see jõudis peale 30. eluaastat,» selgitas Pavel ning seostas vaimse tervise kriisi ületöötamisega.

Saates puudutati ka Paveli lapsepõlve, kui Pavelit ja tema vendi pidi kasvatama üksikema.

«Kogu aeg mu vendadal oli mingeid jamasid, meie peres oli väga tihe suhe narksiga. Kogu aeg olid nagu mingid kohtukeissid ja asjad. Mina olin väike poiss, kes oli kuskil jalgade juures ja segas,» rääkis Pavel ning lisas, et jäi võib-olla lapsena tähelepanust ilma, kuid ei tahtnud seda tingimata praeguste probleemidega seostada. 

«Ma tunnen, et see lihtsalt käib minu tööga kaasas. Kui mul oleks võimalus lihtsalt olla stuudios ja teha mussi niimoodi, et ma ühtegi kontserti ei anna, oleks ma rahul,» selgitas Pavel oma tihedat muusikuelu. Tuuritamine on tema sõnul äärmiselt väsitav. «See on üks kurja juurtest.»

Pavel loodab, et asjad lähevad jälle paremuse poole, sest hetkel üritatakse leida talle sobivaid ravimeid. Magamiseks võtab ta unerohtu ja enda sõnul on ta aastatega õppinud depressiooniga elama, ehkki üritab ka lahendusi leida.

Gameboy Tetris
Gameboy Tetris Foto: Konstantin Sednev

Vaja on sobivaid ravimeid

«Ma olen õppinud elama depressioonis. Ma vahel kohtan kedagi, kes räägib ajast, millal temal see oli ja kuidas ta tunneb end praegu. Ta ei saa aru, kuidas see võimalik on, et ta piinles nii palju ja see oli nii lihtne. Ma ei saa aru, kuidas see nii lihtne on,» imestab Pavel ning täpsustab, et enamasti lahendavad depressiooni antidepressandid.

Paveli sõnul on lihtsalt keeruline leida sobivad ravimid. Muusik kirjeldas, et ei tunne ravimite all nii tugevaid emotsioone ning vahepeal tekivad järsemad ärevushood isegi haiglas olles. «Nad otsivad kombinatsiooni, mis sobib just sulle. See võib kõik aega võtta.»

Paveli sõnul ei lubatud tal haiglas rohkem avameelseid Tiktoki videoid teha. «Nii kahju, ma monteerisin peaaegu valmis veel mingi kaks-kolm videot ja mulle öeldi, et ära palun postita.»

Muusik tunnistas ka üles, et mõlemal korral Seewaldisse sattudes ta tundis, et soovib surra ning proovis endalt elu võtta. Ta märkis, et püüdis Xanaxi üledoosi võtta. Ometi on sõjas depressiooniga olnud helgemaid aegu tänu tablettidele. «Ma mäletan väga hästi aega peale esimest kuuri. Ma olin nagu uus. Ma tegin mingi taaskäivituse.»

Pavel tunneb, et muusika tegemine on tema jaoks oluline eneseväljendusvorm. 

Vaimse tervise toe telefonid:

Lasteabi: 116111 (24 h)
Ohvriabi telefon 116 006 (24 h)
Hingehoiu telefon 116 123 (24 h)
Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (iga päev kl 19–07)

Tagasi üles