Eksperdid kinnitavad: president Abraham Lincoln oli tegelikult gei (6)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Abraham Lincoln.
Abraham Lincoln. Foto: Alexander Gardner / Wikimedia Commons
  • Lincolni intiimsuhted meestega jätkusid isegi siis, kui ta abiellus ning presidendiks sai.
  • Oma kirju Joshua Speedile lõpetanud Lincoln sõnadega: «Igavesti sinu».
  • Akadeemikute sõnul teadsid Lincolni eluajal paljud, et president on tegelikult gei.

Ekspertide sõnul nautis Ameerika 16. president Abraham Lincoln pikki intiimsuhteid erinevate meestega. Kui Lincoln oli aastatel 1861–1865 president, oli see lausa avalik saladus, vahendab TIME.

Uus dokumentaalfilm «Lover of Men: The Untold History of Abraham Lincoln» esitab põnevaid küsimusi USA ekspresidendi Abraham Lincolni seksuaalsuse kohta.

Saamaks sügavamat selgust Lincolni orientatsioonis, vaadatakse filmis tagasi Lincolni kirjavahetustele meestega. Samuti sisaldab film intervjuusid Lincolni ekspertide ning seksuaalsuse ajaloo uurijatega.

Dokumentaalfilmis osalevad akadeemikud, kes väidavad, et Ameerika Ühendriikides Kodusõja lõppemisele kaasa aidanud presidendil Abraham Lincolnil kestis terve elu identiteedikriis.

Ta abiellus naisega, sest see oli toona poliitikas edasi pürgimiseks oluline, aga tal oli aastaid kestnud intiimsuhteid meestega. 

Ameerika Ühendriikide 16. president Abraham Lincoln.
Ameerika Ühendriikide 16. president Abraham Lincoln. Foto: Wikimedia Commons

Lincolni seksuaalsusest teati tema eluajal ilmselt rohkemgi, kui praegu. «19. sajandil olid inimesed väga teadlikud sellest, et Lincoln magas meestega. Seda ei peetud šokeerivaks,» kostab filmis professor John Stauffer.

Lincolni esimeseks armastatuks peetakse meest nimega Billy Greene, kes õpetas Lincolnile grammatikat, kui mees kolis 22-aastaselt New Salemisse Illinoisi. Aasta oli siis 1831.

Neil oli 18 kuud järjest majake ning Greene märkis ühes oma kirjas, et Lincolni sääred olid nii perfektsed, kui ühel inimesel üldse olla saavad.

Lincolni hingesugulaseks peavad eksperdid aga Joshua Speedi, kellele kuulus Springfieldis pood. Lincoln kolis sinna 1837. aastal ning otsis materjale, et ehitada voodi. Siis sattus ta Speedi poodi ning jagas temaga neli aastat voodit - isegi siis, kui tal oli võimalik endale kodu osta.

Nende omavahelisi kirju tuuakse filmis välja tõestusena, et neil oli füüsiline ja emotsionaalne suhe. «Kaks meest pole omavahel intiimsemad olnud,» kirjeldas isegi Speed oma suhet Lincolniga.

Oma kirju Speedile lõpetas Lincoln sõnadega: «Igavesti sinu».

Asjatundjate hinnangul ei jäänud suhe kestma, sest Lincoln tahtis poliitikas edasi pürgida ning pidi naisega abielluma.

1842. aastal võttis Lincoln naiseks Mary Toddi, kes oli pärit jõukast perest. «Puuduvad tõendid, et Mary Todd teadis Lincolni intiimsuhtest Joshua Speediga, aga see polnud ebatavaline. Paljudel meestel olid seksuaalsuhted teiste meestega, ehkki nad olid abielus,» kinnitab Stauffer.

Dokumentaalfilmis kinnitatakse, et Lincolni intiimsuhted meestega jätkusid isegi siis, kui ta abielus oli, lapsi sai ning presidendiks valiti.

1861. aastal, kui Lincoln oli esimest aastat Ameerika Ühendriikide president, tekkis tal huvi sõdur Elmer Ellsworthi vastu, kirjeldades teda kui «kõige hämmastavamat väikest meest», keda ta kunagi kohanud on.

Ta esitas kahel korral palve, et Ellsworth tehtaks koloneliks, kuid Ellsworth lasti maha 1861. aasta maikuus Alexandrias Virginias, kui ta Konföderatsiooni lippu hotelli katuselt maha kiskuma läks.

Ekspertide arvates ei teata Lincolni seksuaalsusest enam nii palju, sest 20. sajandil muutus homoseksuaalsus palju suuremaks tabuteemaks ning seda hakati määratlema kui vaimset haigust.

Juhtumisi etendub praegu Broadwayl näidend «Oh, Mary!», mis kujutab Lincolni kapis oleva geimehena.

Tagasi üles