Banksy kuulsaim teos varastati galeriist

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Banksy «Tüdruk õhupalliga» reproduktsioon pandi üles ka Banksy näitusel Telliskivi M-hoones.
Banksy «Tüdruk õhupalliga» reproduktsioon pandi üles ka Banksy näitusel Telliskivi M-hoones. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Vahistatud on kaks meest, keda süüdistatakse Banksy kuulsaima teose varastamise eest Londoni galeriist. «Tüdruk õhupalliga» väärtuseks hinnatakse umbes 355 000 dollarit.

Larry Fraserit (47) ja James Love'i (53) peetakse varasteks, kes pühapäeva õhtul tungisid Londonis asuvasse Grove Gallerysse. Turvakaamera videost on näha, kuidas üks kurjategijatest lõhub galerii klaasukse ning krabab kiiresti seinalt Banksy teose. Seejärel joostakse kiiruga minema.

Politseil on õnnestunud varastatud Banksy teos jälle leida, kuid võimud pole täpsustanud, kust see kätte saadi. Nüüd on see jälle galerii omanduses. Kahtlusalused said süüdistuse varguses ning astusid neljapäeval kohtu ette. Nad jäävad vahi alla kuni järgmise ülekuulamiseni kohtus, mis toimub 9. oktoobril.

Varastatud teos on üks mitmest Banksy loodud «Õhupalliga tüdrukust». Pildil sirutab tüdruk käe südamekujulise punase õhupalli poole. Esialgu Londonis seinale tehtud tänavakunstiteost on palju reprodutseeritud ning sellest on kujunenud Banksy üks äratuntavamaid teoseid.

Üks versioon sellest teosest müüdi 2018. aastal oksjonil, ent vahetult pärast müüki käis see läbi paberihundi, mis oli peidetud raami sisse. Teose eest maksti 1,4 miljonit, ent kohe pärast müüduks kuulutamist hävis see iseenesest.

Banksy teose «Tüdruk õhupalliga» pooleldi hävinud versioon.
Banksy teose «Tüdruk õhupalliga» pooleldi hävinud versioon. Foto: imago images / Arnulf Hettrich
Tagasi üles