Plainfieldi lihunik: Ameerika šokeerivaima roimari tegusid pole siiani unustatud

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Ed Gein mõisteti süüdi kahe inimese tapmises, kuid arvatakse, et ta mõrvas palju rohkem inimesi. Aga kõige hirmsam on see, mida ta tegi surnukehadega.
Ed Gein mõisteti süüdi kahe inimese tapmises, kuid arvatakse, et ta mõrvas palju rohkem inimesi. Aga kõige hirmsam on see, mida ta tegi surnukehadega. Foto: TopFoto/SCANPIX
  • Seriaal «Monster» jutustab tõestisündinud loo, mis paneb judisema.
  • Wisconsinis tegutsenud sarimõrvarist ei ole siiani kvaliteetfilme ega -sarju tehtud.
  • Roimarit hakkab kehastama näitleja, kes siiani nii süngeid rolle ette võtnud pole.

Produtsent Ryan Murphy kuulutas välja kolmanda hooaja antoloogiasarjale «Monster», mis on pühendatud Ameerika ajaloo kõige ehmatavamatele kurjategijatele. Kolmas hooaeg räägib vaieldavalt Ameerika kõige šokeerivama roimari verisest pärandist ja teda hakkab kehastama nägus näitleja, kes tavaliselt selliseid rolle ei mängi.

Netflix kuulutas «Monsteri» kolmanda hooaja välja paar päeva enne seda, kui platvormile ilmub sarja teine hooaeg, mis keskendub oma vanemad maha lasknud vendadele Menendezitele. Esimene hooaeg jutustas ümber inimsööjast mõrtsuka Jeffrey Dahmeri loo, pugedes naha vahele miljonitele televaatajatele ning tuues Kuldgloobuse näitleja Evan Petersile, kes kartmatult Dahmeri kingadesse astus.

Kui 19. septembril algav teine hooaeg pöörab tähelepanu Menendezi vendadele, siis kolmanda hooaja keskmes on 1950ndatel Wisconsini osariigis tegutsenud roimar Ed Gein. Tema kuritööd on inspireerinud mitmeid kuulsaid filme, sealhulgas «Psühho», «Voonakeste vaikimine» ning «Texase mootorsaemõrvad», kuid inimesi tapnud ning üles kaevatud laipu rüvetanud Ed Gein oli kurjategijana sedavõrd õõvastav, et ühtegi suure-eelarvelist eluloofilmi või -sarja temast tehtud ei ole.

Kõige tuntum Ed Geinist rääkiv film on ilmselt 2000. aasta «In the Light of the Moon», kuid ka see on suhteliselt vähetuntud ja madala eelarvega õudusfilm.

Ed Geini kuriteod tulid päevavalgele 1950ndate lõpus, kui politsei avastas, et omaette hoidev mees ei olnud mitte ainult tapnud mitu inimest, vaid oli ka kodu lähedal asuvast surnuaiast mitu laipa üles kaevanud.

Gein oli inimeste jäsemetest, nahast ja luudest valmistanud mööblit ning koduseid aksessuaare, mistõttu avanes tema kodu läbi otsivatele võimudele äärmiselt groteskne vaatepilt. Kui mäletate mootorsaemõrvar Leatherface'i valmistamas «Texase mootorsaemõrvades» endale nägudest maski või Buffalo Billi «Voonakeste vaikimises» õmblemas endale tüdrukute nahast kostüümi, siis just need sadistlikud tungid pärinesid Ed Geini loost.

Charlie Hunnam
Charlie Hunnam Foto: Xavier Collin / Image Press Agency / Scanpix

Ed Geini rolli astub näitleja, kes pole varem nii sünget osa mänginud. Ed Geini ehk Plainfieldi lihunikku asub mängima Inglismaalt pärit Charlie Hunnam, kes mängis peaosa FXi ülipopulaarses tsiklijõukude sarjas «Sons of Anarchy», Guillermo del Toro monstrumimaadluste filmis «Vaikse ookeani võitlus» ning seiklusfilmis «Kadunud linn Z».

Arvestades, et «Monsteri» esimene, Jeffrey Dahmerist rääkinud hooaeg sai tähelepanu nii Emmydel kui Kuldgloobustel, meelitab see morbiidne, ent kvaliteetne antoloogiasari ligi mitmeid talente. Sarja looja on Ryan Murphy, kes on teinud Netflixile veel äärmiselt kõrgete vaatajanumbritega põnevussarja «The Watcher».

Tagasi üles