Kes oli salapärane rüütel? Arheoloogid lahendasid sajandeid vana nn musta hauakivi mõistatuse

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Nikerdatud süvend hauakivil viitab, et hauakivil oli varem messingist inkrusteering, mis kujutas kilpi, lahti keeratud rulli ning soomusrüüst meest. Aga kes oli see salapärane rüütel?
Nikerdatud süvend hauakivil viitab, et hauakivil oli varem messingist inkrusteering, mis kujutas kilpi, lahti keeratud rulli ning soomusrüüst meest. Aga kes oli see salapärane rüütel? Foto: The International Journal of Historical Archaeology
  • 1627. aastal püstitatud hauakivi on eksperte ammu hämmastanud.
  • Kuigi hauakivi seisis Virginia osariigis Ameerikas, kujutab see inglise rüütlit.
  • Üks hauakiviga seotud mõistatus on endiselt lahendamata, kuid nüüd on arheoloogidel tõde üsna selge.

Arheoloogidel õnnestus lahendada sajanditevanune müsteerium, mis puudutab vanimat teadaolevat hauakivi Ameerika Ühendriikides. 

Ekspertidele hämmingut pakkunud hauakivi püstitati 1627. aastal Jamestownis Virginias. Huvitaval kombel kujutab see hoopis inglise rüütlit, mis omakorda peegeldab toonaste kaubateede keerukust.

Värskeima uuringu kohaselt pärineb hauakivi tõenäoliselt Belgiast ning püstitati 1627. aastal Jamestownis, Virginias, sest see oli esimene alaline inglaste asula Ameerika Ühendriikides.

Uuringu autorid, kelle töö avaldati ajakirjas International Journal of Historical Archaeology, analüüsisid hauakivile tehtud nikerdusi ja inkrusteeringuid, et määrata selle päritolumaa. 

Hauakivi fragmentidest leiti fossiilseid mikroobe, kellest paljud ei ole Põhja-Ameerika päritolu. Samu mikroobifossiile on aga leitud tänapäeva Belgias ja Iirimaal.

«Seetõttu pidi rüütli hauakivi olema imporditud Euroopast. Ajaloolised tõendid viitavad Belgiale, kust see toimetati kõigepealt Londonisse ja sealt edasi Jamestowni,» märkisid teadlased.

Teadlased jätkasid: «Meie hüpotees on, et hauakivi kaevandati ja lõigati sobivasse suurusesse Belgias ja toimetati siis Londonisse, kus seda nikerdati ja lisati messingist inkrusteeringud. Lõpuks saadeti see edasi Jamestowni.»

Nikerdatud süvend hauakivil viitab, et hauakivil oli varem messingist inkrusteering, mis kujutas kilpi, lahtikeeratud rulli ning soomusrüüs meest. Säilinud ajalooliste andmete kohaselt suri koloonias 17. sajandil kaks rüütlit: Sir Thomas West (surnud 1618) ja Sir George Yeardley, kellest viimane on parim kandidaat anonüümse rüütli isikuks.

Sir Yeardley kasulapselaps ostis endale 1680. aastatel hauakivi, millel oli täpselt samasugune kiri, kui 1627. aasta mustal lubjakivil.

Vanem Yeardley sündis 1588. aastal Southwarkis, Inglismaal ja jõudis pärast laevahukku Bermuda lähedal 1610. aastal Jamestowni. Kuningas James I lõi ta rüütliks pärast tagasipöördumist Inglismaale 1617. aastal. Kuid meri kutsus teda ja ta naasis Jamestowni 1621. aastal, kus ta suri kuus aastat hiljem.

«Edukatel Virginia kolonistidel, kes olid elanud Londonis, oli tuttav uusim inglise mood ning nad püüdsid neid kolooniates jäljendada,» järeldas uuring.

Lahendamata jääb veel üks hauakiviga seotud mõistatus, sest eksperdid ei ole kindlaks teinud, kust Euroopast pärineb hauakivi must lubjakiviplaat.

Tagasi üles