KUIDAS? Avastati Jimi Hendrixi demod, mis pole kunagi varem ilmavalgust näinud

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
The Jimi Hendrix Experience.
The Jimi Hendrix Experience. Foto: TopFoto/SCANPIX

Jimi Hendrixi surmast on möödas 54 aastat. Vahepealse aja jooksul on tema arhiivist välja kaevandatud kõik esinemised ning B-pooled, mida vähegi võimalik leida. Ometi eksisteerib siiski seniavaldamata Hendrixi laule. Selliseid seniavaldamata palasid on võimalik nüüd oksjonil osta, nii et neid saab kuulata ainult ostja.

Nimelt pannakse oksjonile Jimi Hendrixi demod aastast 1968, mis hämmastaval kombel ei ole enam kui poole sajandi jooksul kuskil ilmavalgust näinud.

Tegemist on alternatiivsete versioonidega lauludest «Up from the Skies», «Ain't No Telling», «Little Miss Lover» ja «Stone Free». Need demod on aga Hendrixi poolt välja antud ametlikest versioonidest erinevad nii kõla kui pikkuse poolest, kestes vähemalt seitse minutit. Arvatakse, et neid demosid sisaldav lint võib oksjonil müügiks minna 200 000 dollari eest.

Jimi Hendrix.
Jimi Hendrix. Foto: TT NEWS AGENCY / AFP

Oksjonikorraldaja Propstore muusikakonsultant Mark Hochman ütles, et inimesel, kes need demod ostab, saab olema haruldane võimalus kuulda neid ainsa inimesena terves maailmas. Muidugi võib ostja tegelikult ise valida, mida ta demodega peale hakkab - keegi ei keela mängida neid ka oma sõpradele, aga soovi korral võib ostja jääda ainsaks inimeseks, kes neile demoversioonidele kõrva peale saab panna.

Siinkohal võib tuua võrdluse kaks miljonit väärt Wu-Tang Clani albumiga «Once Upon a Time in Shaolin», millest bänd andis välja ainult üheainsa eksemplari ja mida nimetatakse maailma kõige haruldasemaks albumiks. Aga kuidas Hendrixi demod nii kauaks avastamata jäid?

Kitarrivirtuoos Jimi Hendrix suri 1970. aastal kõigest 27 aasta vanuselt. Hendrixi kollektsiooni, kuhu need demod kuuluvad, paneb müügiks Patricia Sullivan, kes oli aastatel 1966-1973 Hendrixi mänedžeri Mike Jeffery assistent. Sullivani töö oli iagpäevaselt muusikutele stuudioaegasid kinni panna ning tuuride kavasid koostada. Lisaks sellele, et aitas muusikamoguli äriimpeeriumi pidada, käis Sullivan muusikutel maailmaturneedel kaasas.

Jimi Hendrix esinemas aastal 1970.
Jimi Hendrix esinemas aastal 1970. Foto: AP Photo/File/Scanpix

Kui Jeffery suri 1973. aastal, kolm aastat pärast Hendrixit, kogus Sullivan kokku kõik materjalid mänedžeri Londoni kontorist. Kohtutäiturid olid selle pea peale pööranud, võttes ära mööblit ja muid vähegi väärtuslikke esemeid, kuid demodega lindid ning muud arhiivimaterjalid jäid nende poolt puutumata. See tähendab, et Sullivan võis need omale võtta ja need on terve aja tema valduses olnud. Nüüd lähevad need oksjonil kaubaks.

Kogus on enam kui 50 haruldast linti, sealhulgas nii Hendrixi kui ka Animalsi ja Soft Machine'i mästerid. Mõnedele karpidele on Hendrix ise käsitsi peale kirjutanud. Kolm seniavaldamata demot - «Up from the Skies», «Ain't No Telling» ja «Little Miss Lover» - on Jimi Hendrix Experience'i teise albumi «Axis: Bold as Love» laulude alternatiivsed versioonid. «Stone Free» oli Hendrixi esimese Suurbritannia singli «Hey Joe» B-pool.

Tagasi üles