PILDID Mees on ahastuses naabri pärast, kelle hoov kubiseb «kunstist»

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Dalgety Bay's Fife'is elav Carbonaro on oma esi- ja tagahoovis teinud juba üheksa aastat eriilmelisi skulptuure, aga naabrid pole sellest vaatepildist sugugi vaimustunud.
Dalgety Bay's Fife'is elav Carbonaro on oma esi- ja tagahoovis teinud juba üheksa aastat eriilmelisi skulptuure, aga naabrid pole sellest vaatepildist sugugi vaimustunud. Foto: John Kirby

Dalgety Bay linnakeses Šotimaal on tekkinud tüli Denis Carbonaro nimelise mehe hoovis laiutava kunsti pärast, mis naabrite silmis on lihtsalt praht. Naabrid väidavad, et mehe aias laiutav «looming» tekitab inetu vaatepildi.

Dalgety Bay's Fife'is elav Carbonaro on oma esi- ja tagahoovis teinud juba üheksa aastat eriilmelisi skulptuure. Koroonapandeemia ajal on ta loonud mammuti, Hispaania galeooni, ämbliku ning pühamu, kasutades teoste loomiseks taaskasutatud materjale. Ta ise kirjeldab neid kui äärmiselt originaalseid, kolmedimensioonilisi «vausid». 

Teostest on aga väga häiritud mees nimega John Kirby, kelle nüüdseks surnud ema Carbonaro kõrval elas. Kirby väidab, et Carbonaro kunst näeb nii jube välja, et tema emale kuulunud kodu ei taha keegi osta.

Kunstnik Denis Carbonaro on hoovis valmiva omaloominguga ülekäte läinud ega kavatsegi peatuda.
Kunstnik Denis Carbonaro on hoovis valmiva omaloominguga ülekäte läinud ega kavatsegi peatuda. Foto: John Kirby

Kirby on sellega seoses esitanud kaebuse politseisse ning Fife'i volikogule, kuid talle on vastatud, et Carbonaro ei riku ühtegi reeglit. Carbonaro ise on nimetanud oma kodu «Bark Parkiks» (tõlkes «puukoorepark») ning ütleb, et see on nagu tänavaesineja kodu. Ta loodab, et tema publik on piisavalt lahke, et teda toetada vastutasuks meeleolukale kogemusele, mida tema kodu pakub.

Viidates Martin Luther Kingi kuulsale kunagisele kõnele, ütles Carbonaro, et tal on unistus, et ühel päeval on igavate kodudega täidetud linnakestest saanud «vau»-kodudega täidetud linnakesed, kus mitmekesisus, loomingulisus ja vabadus õitsevad käsikäes.

Denis Carbonaro viitas oma kodu kaitstes Martin Luther Kingi kuulsale kõnele. Carbonaro ütles Kingi järgi, et temalgi on unistus - unistus sellest, et ükskord näevad kõik kodud välja sellised, nagu tema omad.
Denis Carbonaro viitas oma kodu kaitstes Martin Luther Kingi kuulsale kõnele. Carbonaro ütles Kingi järgi, et temalgi on unistus - unistus sellest, et ükskord näevad kõik kodud välja sellised, nagu tema omad. Foto: John Kirby

John Kirby pole aga ainus naaber, kes skulptuuride pärast kaevanud on. Ta tunnistab, et nautis Carbonaro varasemat loomingut, kirjeldades seda omapärase moodsa kunstina, kuid Kirby ema olevat mehe teoseid vihanud. Kirby ema suri 2. oktoobril ja nüüd tahab Kirby maja maha müüa, kuid kõrvalmaja hoovis kõrguva omaloomingu pärast ei ole kodule huvilisi.

Kirby ütles, et Carbonaro aed on täis ostukärusid, külmkappe ja kaste. Ja kõik läheb ainult hullemaks. «Mu ema suri ja ma ei saa leinata,» ütles aknast paistvatest kunstiteostest häiritud mees. «See lihtsalt õgib mind. Iga päev ma ärkan ja mõtlen, mida ma nüüd edasi teen.»

Alastair Hamilton Fife'i volukogust on Kirby mure peale Carbonaro kodu külastanud, kuid ei näe selles probleemi. «Selle kodu omanikuga on naabrite murest räägitud. Rohkem midagi ette ei võeta,» ütles ta Carbonaro kohta.

Denis Carbonaro annab mõista, et tema ei kavatse kuskile kolida ega oma kunsti minema viia.
Denis Carbonaro annab mõista, et tema ei kavatse kuskile kolida ega oma kunsti minema viia. Foto: John Kirby

Märksõnad

Tagasi üles