In memoriam Malle Jamieson-Agabuš

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

14. aprillil suri tuntud sisekujundaja ja disainer Malle Jamieson-Agabuš, kelle kujundatud on näiteks Vanemuise kontserdisaal.

Malle Jamieson-Agabuš sündis Tallinnas 9. novembril 1948. aastal. Ta lõpetas 1967. aastal Tallinna 2. keskkooli ja 1973. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ruumi- ja mööblikujunduse erialal. Tema diplomitööks oli tivoli-tüüpi lõbustuspark «Mängumaastikud» (juhendaja Leila Pärtelpoeg), mida hinnati kiitusega.

Peale ERKI lõpetamist töötas Malle Jamieson-Agabuš mööblitehastes Standard, Kooperaator. Tema kujundatud mööbliesemed olid pikalt tootmises. Neist tuntumad on diivan EVA ja tool PLUSS. Oma loometeel oli kunstnik tõsise ellusuhtumisega maksimalist, nõudlik enda ja teiste suhtes. Alati oli tal varuks lennukaid ideid, lõi aktiivselt kaasa kunstielus ja osales paljudel näitustel.

Aastast 1976 osales näitustel «Ruum ja Vorm», esimene grupinäitus kunstihoone salongis oli 1978.a. Kunstniku loomingut leiab Eesti Arhitektuurimuuseumist ja Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumist.

Tema unikaalmööblit iseloomustab vaoshoitud stilisatsioon. Ta oli oma eriala fanaatik, stabiilselt töökas ja järjekindel, ei tunnistanud tabusid ning nägi maailma pidevas arengus.

Malle Jamieson-Agabuši kujundatud tuntuimad interjöörid on galerii «Molen» (1991), Nissan’i keskus (1994), TIPP TV fuajee (1994), Estonia kontserdisaal (1997), Vanemuise kontserdimaja (1998) ja Tallinna Keskraamatukogu (valmis 2002).

Malle Jamieson-Agabuš oli Eesti Kunstnike Liidu liige aastast 1980, Eesti Disainerite Liidu liige aastast 1990 ja Eesti Sisearhitektide Liidu liige ja asutajaliige aastast 1990.

Ta oli paljude näituste kuraator ja arvestatav näituste kujundaja: «Aeg ja koht» (1986), «ACTA» (1987), «Eesti nahkehistöö» (1989), «60-ndate aastate tarbekunst» (1991).

Alates 1976. aastast oli Malle Jamieson-Agabuš ERKI-s üldkompositsiooni õppejõud (aastast 1990 dotsent).
Õppejõuna pidas ta oluliseks stiiliõpetust, kus tähtis on iga pisidetail, mis aktsenteerib objekti lõpuni. Aastatel 1994–1996 lõi ta sidemed ERKI ja Rootsi üliõpilaste vahel ning tutvustas eesti üliõpilaste töid, salvestades neid videos.

Malle Jamieson-Agabuš korraldas 1995. aastal Käsmus eduka puu-workshop'i, käis Kaljo Põllu grupis Karjala ekspeditsioonil, organiseeris elavaloomulisena stiilseid kunstnike koosviibimisi.

Esialgsest plaanist külastada 2001. aastal USAd, sai pikem peatuspaik Californias. Kodumaaga side ei katkenud: periood siin, siis taas sealpool ookeani.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles