Kinobuss kuulutab välja filmiteemalise sõnavõistluse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinobussi logo.
Kinobussi logo. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Filmi 100. juubeli puhul kuulutatakse välja filmisõnaus – omakeelsete filmisõnade tekitamise võistlus, millest kutsutakse osa võtma kõiki eestlasi, kes armastavad oma keelt, kultuuri ja filmikunsti.

Eesti film on 100-aastane, kuid ikkagi on enamik filmitegemisel kasutatavaid termineid laenatud võõrkeeltest, teatab kinobuss. «Omakeelsete filmialaste sõnade väljapakkumine on meediaajastu võidukäigul väga vajalik,» ütles Kinobuss MTÜ eestvedaja ja filmisõnause algataja Mikk Rand.

Ranna sõnul on üldsuse jaoks rahvusvahelised filmiterminid ja laensõnad küll arusaadavad, kuid liiga kauged ja võõrapärased selle kauni kunstiga emotsionaalse sideme tekkimiseks. «Eestlastele saavad filmikunst ja -kultuur lõplikult omaseks ilmselt siis, kui on olemas emakeelsed sõnad, mis meid liikuvate piltide maailmale lähendavad,» arvas Rand.

President Ilves, kelle algatusel toimus 2010. aastal uute sõnade konkurss, kinnitas, et talle see mõte meeldib.

«Olen alati pidanud tähtsaks eesti keele uuendamist, vajalike ning seni puuduvate keelendite loomist või tuletamist,» ütles Eesti Film 100 patroon, president Toomas Hendrik Ilves. Ilvese sõnul mõjutab kinokunst meid pidevalt ja iga päev ning oleks tore, kui tarvilikud väljendid oleks olemas ka meie emakeeles.

Filmisõnause korraldajateks on MTÜ Kinobuss ja Eesti Emakeeleõpetajate Selts. Võistlust toetab Eesti Terminoloogia Ühing.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles