Helsingis näeb Eesti disaini ja moekunsti

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainiprojekt «ÖÖ – Was it a Dream?»
Disainiprojekt «ÖÖ – Was it a Dream?» Foto: Toomas Dettenborn

Maailma disainipealinn 2012 – Helsingi programmi raames näeb sel nädalal Helsingis Kluuvi kaubanduskeskuses ka eesti disaini ja moekunsti.

Rahvusvaheline põhjamaist ja eesti disaini, innovatsiivset mööblidisaini ja moekunsti ühendav disainiprojekt «ÖÖ – Was it a Dream?» on avatud Helsingis, Kluuvi kaubanduskeskuse 3. korrusel (Aleksanterinkatu 9) kuni pühapäeva, 13. maini. Pühapäeval on üritus avatud kell 12-18.

Eesti suursaatkonna Soomes kultuurinõuniku Liisa Ojaveeri sõnul kirjeldab disainiprojekti «ÖÖ – Was it a Dream?» pealkiri sündmust väga täpselt. «Koos unistavad ja teostavad oma unistusi Soome, Islandi, Rootsi ja Eesti disainerid. Avaüritus 9. mail Kluuvi keskuses Helsingi oli särav ja rõõmus näide sellest, mida üheskoos teha saab. Disaineritega rääkides ja nende loominguga tutvudes tundub nagu oleksid nad koos sündmuseks valmistunud – tulemus oli suurepärane.»

«Oleme rõõmsad ja uhked, et projekti idee autor ja peakorraldaja on eestlane Merilyn Kesküla,» rääkis Ojaveer.

Eesti moelooja Marit Ilison esitleb uut meeste rõivakollektsiooni 7SMIC, Kärt Ojavee intelligentseid tekstiile oma Pillowhugger-kollektsioonist. Eestist on esindatud ka Haru ja Extery.

«Koos teiste põhjamaiste disaineritega töötamine inspireerib mind sisemiselt ja annab indu juurde. See on hea viis positsioneerida ennast maailmas,» rääkis Ilison.

«Olen saanud palju uusi kontakte ja õppinud teiste kogemustest, sest see on juba neljas «ÖÖ: Was it a Dream?», millest võtan osa,» sõnas Ojavee.

«Olen ka kolmest ÖÖst ösa võtnud,» lisas Ilison.

«Marit Ilisoni uue meeste pükstekollektsiooni tugevad värvid on puhtad ja värsked. Tihti on meesterõivaste värvid liiga rasked, isegi umbsed,» leidis Soome tuntud arhitektuurikriitik arhitekt Tarja Nurmi.

9. – 13. mail tutvustavad Eesti uuendusmeelset disaini World Design Capital Helsinki 2012 raames ühisel installatsioonil «ÖÖ – Was it a Dream?» kontseptuaalne moedisainer Marit Ilison, interaktiivsete tekstiilide looja KO!, keskkonnasäästliku linnamööbli tootja Extery OÜ ning unikaalne väikefirma Haru.

Lisaks eksponeerib Põhjamaise disaini omapära Soome, Rootsi, Taani ja Islandi disainerite looming. Loengutel julgustavad väikeettevõtteid globaalselt mõtlema ja tegutsema Wallpaperi toimetaja ja kuraator Henrietta Thompson, India partnerlussuhete ekspert Neishaa Gharat, Agency V rajaja Rike Döpp ning Ralf Lõoke Salto arhitektuuribüroost.

«Neljandat korda toimuv ÖÖ-installatsioon annab taas võimaluse tutvustada maailmale Eesti disaini. Arterritory.com nimetas ÖÖ selle aasta World Design Capital Helsinki 2012 üheks mainekamaks ürituseks, kus saavad kokku erinevate erialade visionäärid Põhjamaadest, kelle sooviks on läbi innovatsiooni meie eksistentsi paremaks muuta,» selgitas «ÖÖ – Was it a Dream?» kuraator Merilyn Kesküla. «Sel korral jutustab ÖÖ-installatsioon Põhjamaisest luksusest, mis omab tavapärasest palju sügavamat tähendust. Luksus on meie mõistes omadus lahendada läbi traditsioonilise ja kultuuritundliku maitse ning nutika tehnoloogia probleeme elukeskkonnas.»

Galerii idee autor ja kuraator on Londonis resideeruv eestlane Merilyn Kesküla, kes on tuntud disainiprojektide juhi ja brändi konsultandina. Tema eesmärk on arendada Põhjamaade loomemajanduse erinevate valdkondade vahelist koostööd, aidata luua rahvusvahelisi sidemeid ja seeläbi toetada Põhjamaa brändide eksporti. Esimene pop-up näitus «ÖÖ – Was it a Dream?» toimus 2010. aasta sügisel Londoni disainifestivalil, kus festivali korraldajad valisid galerii esimese kolme «Must see» näituse sekka. Samal aastal osales galerii Stockholmis Global Entrepreneurship Weekil ning 2011. aastal Tallinnas.

Projekti toetab Eesti suursaatkond Soomes, Eesti Instituut Soomes, EAS, Briti Nõukogu, Eesti kultuuriministeerium ning Goethe Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles