Sõnad peavad pidu

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö Foto: SCANPIX

Kolmapäevast pühapäevani, 30. maist 3. juunini toimub Tallinnas kirjandusfestival Head Read. Lisaks tavapärasele Kirjanike Maja musta laega saalile ja Niguliste kirikule on festival laienenud Katusekinno, pealinna kohvikutesse ja keskraamatukogusse.



Toimuvad mitmed luuleprogrammid, vestlusringid, aga ka näiteks Mart Juure luuledisko Kuku klubis. Samuti jätkub lastehommikute ja kirjanduslike retkede traditsioon ning Poetry Slam.

Välisesinejatest on Eestisse tulemas tuntud vene prosaist, luuletaja, dramaturg ja lauljanna Ljudmila Stefanovna Petruševskaja, kes on olnud tuntud vene animafilmi, Juri Norshteini «Skazka skazok» kaasstsenarist ning tema maalikunst on jõudnud Tretjakovi galeriisse. Alates 2008. aastast on Petruševskaja esinenud lauljana erinevatel Moskva, Venemaa ja maailma lavadel. Nüüd laulab ta ka musta laega saalis.

Veel on kirjandussündmuse raames oodata Tallinna soome satiirikut Tuomas Kyröt (fotol), kes on oma põlvkonna üks kiidetumaid ja loetumaid lugude jutustajaid.

Soome mentaliteedi teravmeelse kirjeldaja repertuaar on lai: ta on kirjutanud kümmekond romaani ja hulganisti kolumne, artikleid, draamatekste, lisaks teinud koomikseid ja karikatuure. Hiljuti ilmus eesti keeles tema romaan «Kerjus ja jänes».  

Lisaks on austajatel võimalik kohtuda inglise kirjaniku David Mitchelliga, kelle viiest romaanist on eesti keeles ilmunud praeguseks kaks – «Pilveatlas» ja «Varikirjas» –, ning «Kalevipoja» hindi keelde tõlkinud luuletaja ja kriitiku Vishnu Kharega Indiast.

Samuti esinevad lugejatele Ketil Bjørnstad, Paule Constant, Natasha Cooper, Thomas Glavinic, Lars Svendsen, Zinovy Zinik, Arthur Japin, Rawi Hage, Madeleine Thien, Jason Goodwin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles