Galerii: kooristuudio Ellerhein tähistas juubelit

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mainekas kooristuudio Ellerhein tähistas eile Estonia kontserdisaalis piduliku kontsertaktusega oma 60. aastapäeva.

Tütarlastekoori 1970. aastast alates dirigeerinud Tiia-Ester Loitme andis nüüd oma ameti üle dirigent Ingrid Kõrvitsale.

Kontserdil loeti ette haridusminister Jaak Aaviksoo tänukiri, mille järel ütles Loitme, et tal on eriti hea meel, et selle kirjutas just Aaviksoo, kuna kogu ta elu on olnud suur sõjapidamine.

1952. aastal oma tegevust alustanud koor professor Heino Kaljuste juhtimisel on tänaseks saanud Eesti kultuuripildis oluliseks koorikollektiiviks, kus tegutsevad mudilaskoor, lastekoor ja tütarlastekoor.

Kooril on olnud au olla paljude Eesti autorite, eriti Veljo Tormise, Arvo Pärdi, Gustav Ernesaksa ja Cyrillus Kreegi koorimuusika tutvustaja maailma kontserdilavadel. Paljud plaadistused on tipnenud 2004. aastal võidetud Grammy auhinnaga J. Sibeliuse kantaatide salvestuse eest koos ERSO ja RAMiga.

Arvukad auhinnad koorifestivalidelt ja edukad kontsertturneed maailma eri nurkades on teinud neist Eesti visiitkaardi, kes alati esinema oodatud. Viimane tunnustus on käesoleva aasta mais toimunud Austrias Badenis rahvusvahelise koorifestivalilt «Ave Verum», kus pälviti kõikide osalenud kooride seas Second Prize Gold Level (kuldmedal ja II koht).

Tiia-Ester Loitme on valitud 2008. aastal Aasta Muusikuks, tunnustatud Jaapanis Tõusva Päikese ordeni kuldsete kiirte ja rosetiga 2008. aastal ning pälvinud elutööpreemia kultuuri valdkonnas. Ta on olnud ka Eesti üld- ja koolinoorte laulupidudel laste ja naiskooride juht ja üldjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles