Soome president annab Kumus üle Ars Fennica auhinna

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru serval asuv Kumu.
Kadrioru serval asuv Kumu. Foto: Raigo Pajula.

Soome tähtsaima kunstiauhinna Ars Fennica võitja kuulutakse välja Kumu kunstimuuseumis laupäeval, 28. märtsil kandidaatide näituse pidulikul avamisel, auhinna annab üle Soome Vabariigi president Tarja Halonen.

Ars Fennica 2008. aasta kunstiauhinna kandidaadid on Maria Duncker, Tea Mäkipää ja Seppo Renvall Soomest, Katrina Neiburga Lätist ning Mark Raidpere Eestist, vahendas Soome Tallinna suursaatkonna pressiesindaja.

Ars Fennica on Soome kunstiauhind, mida annab alates 1991. aastast välja Henna ja Pertti Niemistö kunsti sihtasutus eesmärgiga edendada Soome kujutavat kunsti ning luua rahvusvahelisi kontakte.

Auhinnaga kaasneb 34 000 euro suurune rahaline preemia, kunstniku loomingut esitlev väljaanne ning rändnäitus. Preemia üleandmine toimub kahes osas: sihtasutuse auhinnakomisjon nimetab kandidaadid ning nende hulgast valib auhinnakomisjoni poolt kutsutud rahvusvaheline kunstiekspert laureaadi.

Ars Fennica auhinnasaaja otsustamisel arvestatakse kunstniku loomingut ja saavutusi laiemalt. Auhinna võib pälvida nii tunnustatud kui ka noor ja alles esimest tähelepanu võitnud kunstnik.

Enamasti on kandidaadid nimetatud Soome kunstnike hulgast, kuid neid on olnud ka teistest Põhjamaadest, Balti riikidest, Peterburist ja selle ümbrusest.

2008. aasta kandidaatide esimene ühisnäitus toimus 3. oktoobrist 16. novembrini 2008 Amos Andersoni kunstimuuseumis Helsingis ning nüüd on tööd väljas Kumu kunstimuuseumis Tallinnas.

2008. aasta Ars Fennica auhinna kandidaadid seadis üles auhinnakomisjon, mille
liikmed olid tegevdirektor M.D. Leena Niemistö, Ph.D. Tuula Karjalainen, skulptor
Matti Peltokangas ja maalikunstnik Henry Wuorila-Stenberg.

Laureaadi valib sel aastal Hou Hanru, San Francisco kunstiinstituudis töötav Hiina päritolu kriitik ja kuraator.

Ars Fennica 2008. aasta kunstiauhinna kandidaatide näitus on avatud Kumu kunstimuuseumis 1. märtsist – 26. aprillini 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles