ERR.ee: kirjanikud taotlevad uut tüüpi püsivaid stipendiume

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Martin Sinijärv.
Karl-Martin Sinijärv. Foto: Peeter Langovits

Kirjanike liit saatis rahandusministrile, sotsiaalministrile ja kultuuriministrile ettepanekud, milles küsitakse kirjanikele uut tüüpi toetusi, teatas

ERR Uudised

.

Algupärase eestikeelse kirjanduse loomine kuulub XXI sajandil nende üliväheste elualade hulka, millel tegutsejatel puudub nii regulaarne sissetulek erialasest tööst kui ka igasugune sotsiaalne kindlustatus, vahendasid «Kultuuriuudised» loomeühenduse põhjendust toetuse küsimisele.

Kirjanike liit tegi ministeeriumitele ettepaneku luua kirjanikele uut tüüpi mitmeaastased stipendiumid ning eluaegsed stipendiumid olulisematele teenekatele kirjanikele. Samuti tehti ettepanek lisada mujal kindlustamata loomeliitude liikmed haigekassa riigi poolt kindlustatud inimeste nimekirja.

«Pakkusime välja ka vanemapalgale sarnase asja,» rääkis kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv. «Kuivõrd suur osa kirjanikke tegelikult töötab kusagil ja tahab seal ka edasi töötada, aga vahepeal vajab aega loominguga tegelemisel, siis oleks vaja võtta aastake, et kirjutada valmis romaan, mille ajal töökoht säilib, riik maksab nö loojapalka - raamatu tegemine ka ju nagu lapse saamine.»

Idee vääriks arutamist, aga ei kuulu lihtsate kilda, nentis riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles