Kõik suured raamatukogud on korraga remondis

Tiina Kaukvere
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Tallinna Ülikooli akadeemiline raamatukogu on remondis, püütakse teenindusdirektor Kai Luguse sõnul lugejate muredele siiski lahendus leida ja vajadusel otsitakse raamat ka kile alt välja.
Ehkki Tallinna Ülikooli akadeemiline raamatukogu on remondis, püütakse teenindusdirektor Kai Luguse sõnul lugejate muredele siiski lahendus leida ja vajadusel otsitakse raamat ka kile alt välja. Foto: Peeter Langovits

Kolm suurt raamatukogu on korraga remondis, mis teeb teadustöö tegemise keeruliseks, kui mitte võimatuks. Tartu Ülikooli teadusraamatukogu ja rahvusraamatukogu on augusti lõpuni täielikult suletud, sest hooneid ehitatakse energiasäästlikumaks.


Tallinna Ülikooli akadeemiline raamatukogu on tolmuste remonditööde tõttu aga osaliselt suletud. Soojustatakse fassaadi, vahetatakse aknaid, uuendatakse kütte- ja ventilatsioonisüsteeme. Põhikogu hoidlates olevat kirjandust laenutada ei saa, augusti lõpuni on suletud sotsiaal- ja humanitaarteaduste saal ning loodus- ja rakendusteaduste saal.

«See on õnnetus, millest me kõik aru saame,» tõdes Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu teenindusdirektor Kai Lugus. «Aga kuna tegemist on CO2 kvoodi müügist saadud rahaga, et need hooned saaks energiasäästlikuks, siis paraku see remondiperiood ongi kõikidel täpselt ühel ajal.»

Raamatukogude energiasäästlikumaks ehitamise riigihanget korraldas ja ehitustöid planeeris Riigi Kinnisvara Aktsiaselts. Selle kommunikatsioonijuht Madis Idnurm ütles, et kuna CO2 kvoodi müügist saadud raha kasutusel on ajapiirang, tuleb remont sügiseks ära teha.

«Kogu saastekvoodi projekti realiseerimiseks oli kaks aastat, alates projektide väljavalimisest ja hangete tegemisest,» ütles ta. «Objekte oli ligi 500, nii ei olnud väga palju aega ja võimalusi, et töid eri aegadele planeerida.»

Idnurm lisas, et tegemist on soojustustöödega ja selliseid töid ongi kõige otstarbekam teha suvel. Ka on suvine remont mõistlikum kui see, et raamatukogud suletakse keset õppeperioodi. «Lõpptähtaeg on algusest peale olnud pingeline, leitud on optimaalne lahendus,» kinnitas ta.

Tallinna keskraamatukogu teenindusdirektor Triinu Seppam ütles, et suvel on paljud teadusraamatukogude lugejad sunnitud külastama nende raamatukogu, kus neid võimalusel aidata üritatakse.

«Paljud tudengid tunnevad, et just suvel oleks hea teadustööd teha, aga nad ei pääse kõikidele materjalidele ligi,» rääkis Seppam. «Meie raamatukogu valib rohkem universaalsemat kirjandust, meil ei ole väga spetsiifilist kirjandust, mida õpilased vajaksid.»

Kuna sel suvel töötab Tallinna keskraamatukogus ka rahvusraamatukogu ajutine teeninduspunkt, muudab see Seppami sõnul olukorra paremaks, kuna spetsiifiliste soovidega inimesed saab suunata sinna. Sealne töötaja oskab abistada materjalide otsimisel e-raamatukogust ja andmebaasidest.

Terve suvi lahti oleva Tallinna Tehnikaülikooli teadusraamatukogu direktori Jüri Järsi sõnul on raamatukogus sel suvel ligi 200 külastust päevas, eelmisel aastal oli samal ajal ligi 150 külastust päevas.

Tallinna Ülikooli raamatukogu teenindusdirektori Kai Luguse sõnul on lugejad olnud seni mõistvad. «Proovime hoida lugejatele kättesaadavana selle, mida me remonditöödega koos võimaldada saame,» kinnitas ta.

Nii on avatud keeleteadusõpikute ja meditsiiniinfokeskuse saal, samuti Baltika lugemissaal. Ka püüab raamatukogu tagada lugejatele kõige uuema ja ringlevama kirjanduse.

Tartu Ülikooli raamatukogu teenindusosakonna juhataja Olga Einasto ja rahvusraamatukogu avalike suhete osakonna juhataja Annika Koppeli sõnul ei olnud raamatukogusid osaliselt avatuks jätta ulatuslike remonditööde tõttu võimalik.

Einasto sõnul leevendavad olukorda veidi Tartu Ülikooli õppetoolide ja instituutide juures tegutsevad erialaraamatukogud, ehkki ka sealsed töötajad on suvel mingi aja puhkusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles