Teadlane võis leida senitundmatud Shakespeare´i teosed

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti näitekirjaniku William Shakespeare´i protree.
Briti näitekirjaniku William Shakespeare´i protree. Foto: AP / Scanpix

Briti kirjandusteadlase sõnul avastas ta kuus senitundmatut inglise kirjanduse suurkuju William Shakespeare´i teost.


Akadeemik John Cassoni väitel kirjutas 16. sajandi kuulus briti kirjanik ja näitekirjanik oma karjääri alguses soneti Kreeka mütoloogiategelasest Phaetonist («Phaeton»), komöödia Valencia printsist Mucedorusest («Mucedorus») ning kaks kuninganna Elizabet I aegset populaarset tragöödiat «Locrine» ja «Arden of Faversham», kirjutas Telegraph.

Lisaks eelpool mainitud teostele usub Casson, et Shakespeare on ka näidendite «Thomas of Woodstock» ja «Yorkshire Tragedy » autor.

Cassoni sõnul on võimalik, et Shakespeare kirjutas oma esimesed kirjatööd 1590. aastate alguses, kasutades selleks pseudonüümi Phaeton.

Kolm aastat Shakespeare´i teoseid uurinud Casson üritas tuua selgust ka diplomaat Sir Henry Neville´i ellu. Viimasele on mitmed teadlased omistanud Shakespeare´i teoste autorluse.

Kahtlejate põhiargumendiks on väide, et kitsastest oludest Stratfordist pärit Shakespeare`il, kes oma elu jooksul kunagi välismaale ei sattunud, puudusid vajalikud poliitika-alased teadmised ja võõrkeelte oskus, et kirjutada nii kõrgetasemelisi teoseid.

Neville´i kõrval on Shakespeare`i tööde autorlust omistatud ka Christopher Marlowe`le, Francis Baconile ja Oxfordi krahvile Edward de Verele.

Cassoni sõnul kirjutas Shakespeare  vaatamata 16. sajandi kõikvõimalikele vandenõuteooriatele oma teosed siiski ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles