Õitseaeg toob Umberto Eco, Sofi Oksaneni ja Hanif Kureishi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umberto Eco vaatabki juba autoaknast, kui kaugel paistab Eestimaa.
Umberto Eco vaatabki juba autoaknast, kui kaugel paistab Eestimaa. Foto: Corbis / Scanpix

Aasta-aastalt võtavad kohalikud kirjandusfestivalid üha võimsamaid tuure üles. Mais toimub kaks suurt rahvusvahelist kirjandusfestivali, tuues Eestisse kaasaegsed kirjandusklassikud. «Klassik» pole siin kirjanduslik liialdus.


Esmalt stardib Tartus Prima Vista, kus aukülaliseks maailmakuulus semiootik, kirjanik ja kirjandusteadlane Umberto Eco. Eesti keeles on Eco romaanidest ilmunud «Roosi nimi», «Baudolino», «Eilse päeva saar», lisaks «Minipäevikud», «Ilu ajalugu» ja «Inetuse ajalugu» ning tekstisemiootilisi probleeme käsitlev «Lector in Fabula». Itaalia semiootikule antakse 6. mail üle ka Tartu Ülikooli audoktori tiitel, ülikooli raamatukogu konverentsisaalis peab Eco avaliku loengu «Going Back­wards?».

Vene Agatha Christie


Prima Vista teine aukülaline on menukas detektiivikirjanik Aleksandra Marinina, keda on nimetatud Venemaa Agatha Christieks. Marininat on tõlgitud enam kui 20 keelde, eestindatud on üle 30 tema teose.

Mõni päev hiljem algab esimene Tallinna kirjandusfestival, varasemate Sotsia ja Põhjamaade luulefestivali sulam ja edasiarendus. Nimed on Emajõe Ateena üritusega vähemalt sama auväärsed. Tallinna on oodata inglise kirjanikku Hanif Kureishit, kes kirjutas end üle ilma tuntuks juba debüütromaaniga «Äärelinna Buddha». Eestikeelne lugeja tunneb teda lisaks romaanide «Gabrieli and» ja «Lähedus» põhjal.

Teiseks tuleb pealinna Sofi Oksanen, Eesti lähiminevikku analüüsiva «Puhastuse» eest mullu Finlandia pälvinud eesti juurtega soomlannast kirjaneitsi, kellest on ühtlasi saanud üle lahe müüduim autor. Kirjastus Tänapäev andis äsja kordustrükina välja Oksaneni «Stalini lehmad» Tauno Vahteri tõlkes, Jan Kausi eestindus «Puhastusest» ilmub aga Varrakul just festivali ajaks.

«Kuna raamatu müügiarv on Soomes juba ammu kuuekohaline ning teos kõneleb eestlastest ja nende keerulisest minevikust, on oodata põnevat ja emotsionaalset kohtumist autoriga,» rääkis Tallinna festivali kunstiline juht Jan Kaus.

Mida kirjanduse maailmanimede Eestisse toomine raamatusõpradele tähendab? Prima Vista programmijuht Marja Unt rõhutab, et nemad püüavad programmi koostades ja väliskülalisi kutsudes pakkuda mitmekülgset pilti teiste kultuuride kirjanduses toimuvast. «Võimalus kohtuda nimekate kirjanikega aitab süvendada lugejate teadmisi nende loomingust ja selle maailmavaatelisest taustast või avastada endale uusi autoreid,» lisas Unt.

Loeks ikka edasi

Jan Kaus nimetas ühe eesmärgina tekitada elavat suhtlust lava ja publiku vahel. «Festivali põhiline, kuid mitte sugugi ainus vorm saab olema autoritund – kohtumine autoritega, kus siis kas vesteldakse või esitatakse oma loomingut.»

Kohtumisi tuleb nii prosaistide kui värsiseppadega, teemadeks näiteks vene küsimus, luule ja laul, ulmekirjandus, uus eesti proosa. «Festivali mõtteks on tekitada Tallinna mastaapne, erinevaid kultuuriruume ja žanre kaasav kirjanduspidu, mis toob rahvusvaheliselt suuri nimesid ja koondab mõneks päevaks kokku ka aktuaalsemaid eesti kirjanikke,» selgitas Kaus.

Tänavu kuueseks saav Prima Vista peab eesmärgiks tuua kirjandus avalikku linnaruumi. Tartlastele on juba heaks tavaks saanud igakevadine pargiraamatukogu, kus kuuleb laulvaid kirjanikke, avatakse kirjanduslaat ja vabaõhukino.

Üks tänavuse festivali tõmbenumbreid on vestlusring «Lehekülg minevikust». Kõneldakse päevikutest, biograafiatest, mälestusteraamatutest. Mõtiskletakse, kas minevikuraamatud  võiksid olla kirjanduse tulevikku osutavad viidad. Tulevikku püüab aimata ka foorum «Kas ja mida loeme homme?».

«Kuulama ootame kõiki inimesi, kes ei näe keeles ainult igapäevase suhtluse, nii-öelda äraelamise vahendit, vaid peavad ka oluliseks maailma ja elusolemise rikkust ning vastuolulisust,» selgitas Kaus.

Kirjandusfestivalid

Prima Vista 7.–9. maini Tartus, 10. mail Viljandis
Teemaks  «Lehekülg minevikust, lehekülg tulevikust»
Aukülalised Umberto Eco ja Aleksandra Marinina
Patroon Andres Ehin
Vestlusringid, foorumid, pargiraamatukogu, kirjanduslaat, luulelugemised, loengud jpm

Tallinna kirjandusfestival 12.–19. maini Tallinnas
Kunstiline juht Jan Kaus
Peakülalised Hanif Kureishi, Sofi Oksanen, Fiona Sampson, Javier Sierra; Eestist astuvad üles Asko Künnap, Indrek Hargla, Tiit Aleksejev, Andrei
Hvostov jpt
Kokku ligi 50 üritust, sh Poetry Slam, räppluule õhtu, Laulvad Kirjanikud, kohtumised autoritega, luule- ja proosalugemised

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles