Maimu Berg: «Puhastuse» filmi päästsid naised

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maimu Berg
Maimu Berg Foto: Peeter Langovits

Kirjanik Maimu Berg ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et filmi «Puhastus» tugevaimaks küljeks on naispeaosaliste näitlejatööd.

Berg arutles saates, et filmi teemaks olnud lunastus ja reetmine on üldinimlikud ning keegi ei tea, kuidas ta ise nii ekstreemsetes olukordades käituda võib.

Linateose osatäitmisi hindas kirjanik suurepäraseks ja tõi välja, et peategelane on komplitseeritud. «Naised päästsid selle filmi suures osas, sest naispeaosatäitjad olid nii tugevad ja minu jaoks ka psühholoogiliselt usutavad, eriti Aliide,» sõnas Berg.

Ta märkis ka, et kuigi Oksanen kirjutas oma raamatu nii, et ei mõelnud propaganda peale, on filmis seda tehtud. «Tundsin, et Jokinen (režissöör Antti Jokinen - toim.) tegi seda, mida tema tahtis nii mõneski kohas selle mõttega, et see on filmile kasulik ja ignoreeris seda, mida ajaloolane talle ütles,» arvas Berg.

Kirjanik tõdes, et kuna film on visuaalne, on selle mõju kindlasti suurem kui raamatul ning kuigi selle mõjusid on raske ette näha, ei tee see kindlasti Eestile paha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles