Suurte kultuuriobjektide rahastamine löögi all

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi uue näitusemaja makett.
ERMi uue näitusemaja makett. Foto: Risto Mets

Hasartmängumaksu alalaekumine võib lükata Kumu ehituseks võetud laenu tagasimaksmise aasta võrra edasi ja raskendada oluliselt Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue hoone ehituse alustamist.

Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe sõnul on hasartmängumaksu tänavune alalaekumine väga murettekitav, pigem on oodata alalaekumise süvenemist kui olukorra paranemist, vahendas ERR Uudised.

Seaduse järgi laekub Kultuurkapitalile 46 protsenti kogutud hasartmängumaksust, sellest 63 protsenti läheb omakorda suurte kultuuriehitiste rahastamiseks, kultuurkapitali selle aasta eelarvesse on hasartmängumaksu laekumiseks planeeritud 196,4 miljonit krooni, sellest peaks ehitusrahaks minema 123,7 miljonit krooni.

«Vastavalt riigikogu otsusele läheb praegu 75 protsenti kultuuriobjektide ehitusrahadest Kumu laenu katteks, seniste arvestuste kohaselt peaks Kumu laen saama tasutud järgmise aasta sügiseks, kuid maksude alalaekumine tähendab, et see võib aasta võrra edasi lükkuda,» selgitas Altmäe.

Seega pole Altmäe sõnul ilmselt loota, et Kultuurkapital saaks enne 2011. aastat ERMi uue maja ehitusel suuremas mahus kaasa lüüa, saab eraldada vaid Kumu rahastamisest ülejäävat osa.  

Seniste arvestuste kohaselt läheb ERMi uue hoone ehitus maksma vähemalt 1,1 miljardit krooni, seega peaks Euroopa abirahadele lisanduma aastatel 2010-2013 Eesti riigi poolt vähemalt 600 miljonit krooni, kuid selle allikad on seni ebaselged.  

Rahandusministeeriumi statistika kohaselt on selle aasta esimese kahe kuuga tasutud riigieelarvesse 62,3 miljonit krooni hasartmängumaksu, mis on 12,5 protsenti prognoositust vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles